Hírek

2024
Március 11.
Népszavazási kezdeményezés a kamarai hozzájárulásról

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 34/A. §-a értelmében a kamarai közfeladatok ellátásához történő hozzájárulásként a gazdálkodó szervezet köteles kamarai hozzájárulást fizetni, kivéve, ha vállalkozási tevékenységét a naptári év teljes időszakában szünetelteti. A hozzájárulás összege 5 000 Ft/év, minden év március 31. napjáig kell megfizetni.

Tovább
2023
November 24.
A minimálbér és garantált bérminimum alkalmazása 2023.12.01-től

A kormány az 508/2023. (XI20.) Korm. rendeletben rendelkezik a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről. A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra.

Tovább
November 17.
Már decembertől változik a minimálbér

Megállapodás született a munkaadók és a munkavállalók között: minimálbér 266 800 forint, garantált bérminimum 326 000 forint

Tovább
November 16.
Kötelező Visszaváltási rendszer (DRS)

2024. január 1-től országos szinten bevezetésre kerül a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere (DRS). A kötelező visszaváltási rendszerbe tartozó termékek körét kormányrendelet fogja meghatározni. A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet szerint ezek a 0,1-3 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolások (kivéve a tej alapú italtermékek csomagolása).

Tovább
November 16.
VISSZAVÁLTÁSI PONTOK 2024. JANUÁR 1.TŐL

Várhatóan 2024. január 1-től országos szinten bevezetésre kerül a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltási rendszere (DRS).

Tovább
November 10.
Jelentősen átalakul az egyéni vállalkozók adózása 2025-től

Az új adózási szabályokra 2025-től számíthatnak az egyéni vállalkozók. A törvényalkotó a jelentős változások értelmezésére, modellezésére megfelelő időt kíván adni, mi is folyamatosan igyeljük a fejleményeket.

Tovább
Október 16.
Változik a gépjárműadó fizetés határideje 2024.01.01-től

2023. évben a gépjárművek adóját a naptári évben félévente, két egyenlő részletben – végrehajtható okirat alapján – március hónap tizenötödik napjáig, valamint szeptember hónap tizenötödik napjáig kellett megfizetni.

Tovább
Október 16.
Minimális építőipari rezsióradíj 2023

18/2023. (X. 5.) ÉKM rendelet szabályozza az építőipari rezsióradíj mértékét.

Tovább
Október 16.
Minimális építőipari rezsióradíj 2023

18/2023. (X. 5.) ÉKM rendelet szabályozza az építőipari rezsióradíj mértékét.

Tovább
Július 26.
A Panasztörvénnyel kapcsolatos feladatok

Az ún. Panasztörvény (2023. évi XXV. tv) újabb feladatot ró ránk. A törvényben meghatározott szervezeteknek biztosítaniuk kell, hogy a tágan értelmezett foglalkoztatottjaik (jelenlegi és volt, jogviszonytól függetlenül) valamint a „beszállító” partnereik könnyen és biztonságosan tudjanak bejelentéseket tenni a gyanús vagy jogellenes tevékenységekről.

Tovább
Június 6.
Szociális hozzájárulási adó fizetése egyes kamatjövedelmekre

A Kormány 205/2023. (V. 31.) számú rendeletével szociális hozzájárulási adó fizetését rendelte el 2023. július 1-től egyes kamatjövedelmekre.

Tovább
Május 10.
Lejárt a veszélyhelyzeti moratórium: a vendéglátóhelyeknek ismét kell fizetni turizmusfejlesztési hozzájárulást

Március 31-én lejárt a turizmus-vendéglátás ágazatot segítő veszélyhelyzeti moratórium, így az érintettek újra kötelesek turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, hívja fel a figyelmet a NAV.

Tovább
Január 23.
A munka törvénykönyvének változása 2023.01.01-től

A Parlament 2023.01.01. napjától módosította a munka törvénykönyvét. Hírlevelünkben csak a legfontosabb módosításokkal foglalkozunk.

Tovább
Január 16.
A 2023. évi munkaszüneti napok körüli munkarend

Az előző évek gyakorlatától eltérően 2022-ban szombati napra munkanap áthelyezése nem történik. 2023-ban összesen 5 hosszú hétvége vár ránk, ebből három 3 napos és kettő 4 napos hosszú hétvége lesz.

Tovább
2022
December 13.
Megállapodás született a jövő évi minimálbér és a bérminimum ügyében folytatott bértárgyalásokon.

A minimálbér és bérminimum emeléséről már hetek óta folynak a tárgyalások a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek közt. Úgy néz ki, hogy meg is született a megállapodás a tárgyaló felek között, amelynek értelmében:

Tovább
December 13.
A helyi iparűzési adót érintő 2023-as változások

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adótörvény-változásokkal kapcsolatos őszi csomagot. Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvényt 2022. november 23-án kihirdették.

Tovább
November 10.
Késedelmi kamat mértéke a veszélyhelyzet ideje alatt

A Kormány 454/2022. számú rendeletével szabályozta az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatti, a Pt. 6:48. §-ban szabályozottaktól eltérően a pénztartozás esetén alkalmazható késedelmi kamatot.

Tovább
Október 11.
A SZÉP Kártya fel nem használt összegére felszámított díj változása

A kormány 381/2022. számú rendeletével módosította a SZÉP kártyára utalt, és a rendeletben előírt időpontig fel nem használt összegre a pénzforgalmi szolgáltató által terhelendő díjat.

Tovább
Július 25.
ÚJ KATA-törvény szeptember 1-től

Az Országgyűlés a 2022. évi XIII. számú törvényével egy teljesen új KATA törvényt alkotott, erősen szűkítve az ezt az adózási formát választhatók körét.

Tovább
Június 22.
Tolódik a vendéglátó üzletek NTAK regisztrációja és adatszolgáltatásának határideje

Még nem kell adatot szolgáltatni az NTAK rendszerébe 2022. december 31.-ig

Tovább
Június 21.
Meghatározták, mely kisvállalkozók maradhatnak a rezsicsökkentésben

Meghatározta a kormány, hogy mely kisvállalkozók fizethetnek továbbra is kedvezményes rezsit. Aki többet fogyaszt, mint a meghatározott gáz-, vagy elektromos áram mennyiség, annak piaci áron számláznak majd. A kedvezmény azokra a mikrovállalkozásokra érvényes ez év végéig, amelyek foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

Tovább
Június 21.
Változnak az egyszerűsített foglalkoztatás közterhei

Az 197/2022. kormányrendelet alapján módosulnak július 1-től az egyszerűsített foglalkoztatás esetén fizetendő közterhek

Tovább
Június 21.
Közeledik a határidő a permetezési napló elektronikus vezetésére

December közepén hatályba lépett az a jogszabálymódosítás, amely az agrárdigitalizációt, illetve a környezet védelmét hivatott erősíteni. Ennek értelmében számos olyan változás történt, amely a növényvédelemre is hatással van. Kötelezővé vált többek között az integrált növényvédelem elveinek alkalmazása, az elektronikus permetezési napló vezetése, valamint a termelővel szerződésben álló, a terület növényvédelmi szakirányításáért felelős növényorvosról/orvosokról is nyilatkozni kell.

Tovább
Január 4.
Módosuló Ptk. szabályok

A Ptk. 2022.01.01-i módosításával szigorította a pénzbeli vagyoni hozzájárulás szolgáltatásának szabályait.

Tovább
Január 4.
NAV: új űrlap az adószámla-túlfizetés kiutalására és átvezetésére

2022. január 1-től az adószámla-túlfizetés kiutalását vagy átvezetését az Átvezetési és kiutalási kérelem (ATVUT17) elnevezésű űrlapon lehet kérni a NAV-tól.

Tovább
Január 3.
Januártól adómentes lesz a céges e-kerékpár

Növekedhet a kerékpározók aránya, illetve akár a munkába járás trendjei is megváltozhatnak annak a 2022. január 1-jével életbe lépő jogszabály-módosításnak a hatására, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy adómentesen, vállalati juttatásként biztosítsák munkavállalóik számára az elektromos kerékpárok magáncélú használatát.

Tovább
Január 3.
Februártól már élelmiszerért is lehet SZÉP-kártyával fizetni

Februártól már nem csak vendéglátásra, szállásra vagy szabadidős tevékenységekre lehet használni a cafeteria-juttatást, hanem már élelmiszert is lehet boltban vásárolni vele.

Tovább
2021
December 16.
A céges ajándékok adózása

Közeledik az év vége, egyre többen kezdik el a karácsonyi ajándékok megtervezését, beszerzését. Az Szja törvény bizonyos esetekben kedvezőbb adózási szabályokat rendel az ajándékokhoz.

Tovább
December 16.
Januártól adómentes lesz a céges e-kerékpár

Növekedhet a kerékpározók aránya, illetve akár a munkába járás trendjei is megváltozhatnak annak a 2022. január 1-jével életbe lépő jogszabály-módosításnak a hatására, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy adómentesen, vállalati juttatásként biztosítsák munkavállalóik számára az elektromos kerékpárok magáncélú használatát.

Tovább
December 12.
A 2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről

A 2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 23/2021. ITM rendelet alapján az alábbi munkanapok kerülnek áthelyezésre.

Tovább
December 10.
Arányosan csökken a katások szolgálati ideje a 200 ezres minimálbér mellett

Jövőre a katások járulékalapja minden esetben kisebb lesz, mint a minimálbér, így minden katás szolgálati idejét arányosítani kell.

Tovább
December 10.
Minimális építőipari rezsióradíj 2021. évi mértéke

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szabályozta a 2021. évi építőipari rezsióradíjat.

Tovább
November 17.
Változás a SZÉP Kártya juttatásban

A Kormány a 617/2021. (XI. 8.) Korm. rendeletével módosította a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendeletet.

Tovább
November 4.
Megjelent a kötelező oltás előírásának részleteit tartalmazó Kormányrendelet

A rendelet célja, hogy a cégek és vállalkozások jogot kapjanak arra, hogy a munkavégzés feltételeként a koronavírus elleni védőoltás felvételét előírják a munkavállalók számára, ha ezt szükségesnek találják a munkahelyen dolgozók biztonsága érdekében. A Kormányrendelet rendelkezéseit november 1-jétől kell alkalmazni.

Tovább
Október 4.
Gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítés

A Magyar Közlöny 179. számában megjelent az 560/2021. kormányrendelet a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséről.

Tovább
Szeptember 27.
Egyéni vállalkozó tevékenységének szüneteltetése

2021.07.01-től az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb három évig szüneteltetheti. [Evectv 18. § (1)]. 2021.07.01-e előtt megkezdett szüneteltetésére továbbra is a kétéves szabály érvényes.

Tovább
Szeptember 27.
Egészségügyi szolgáltatási járulék 2022

A 2020. évet követően az egészségügyi szolgáltatási járulék tárgyévi havi mértéke a tárgyévet megelőző évi egészségügyi szolgáltatási járulék havi mértékének a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett fogyasztóiár-index előző év azonos időszakához viszonyított változásával valorizált összege, 100 forintra kerekítve. Az egészségügyi szolgáltatási járulék napi mértéke a havi mérték harmincad része, 10 forintra kerekítve [Tbj. 25. § (3)].

Tovább
Szeptember 7.
Őstermelői bevétel a bérhízlalás, bérnevelés bevétele

Őstermelői tevékenység [2020. évi CXXIII. törvény (Csgtv.) 2. § g)] mező-, erdőgazdasági tevékenység kiegészítő tevékenység e tevékenységből származó termékfeldolgozás, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik és nem haladja meg a kistermelői élelmiszer-termelésről, előállításról és értékesítésről szóló rendeletben meghatározott mennyiséget

Tovább
Szeptember 7.
Kötelező szálláshely-minősítés és regisztrációs kötelezettség

Augusztus 18-án jelent meg az a rendelet, amely a szálláshely-szolgáltatók számára kötelező szálláshely-minősítési eljárást, a vendéglátó üzletek üzemeltetői és a turisztikai attrakciót üzemeltetők számára kötelező regisztrációt ír elő.

Tovább
Szeptember 7.
A NAV tájékoztatója a távmunka költségtérítéséről veszélyhelyzetben

A távmunka költségeit azok a munkavállalók számolhatják el, akiknek a munkaszerződésében eleve szerepel a távmunkavégzés, vagy akik munkáltatójukkal a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján állapodtak meg a távmunkavégzésről.

Tovább
Július 28.
Változás az EKAER szabályozásban

A Kormány a 403/2021. (VII. 8.) rendeletében (továbbiakban R) szabályozta a gazdaság újraindítása érdekében meghozandó, az építőipari ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek fuvarozásával kapcsolatos átmeneti szabályokat. Kihirdetve 2021.07.09-én.

Tovább
Július 20.
Adómentessé vált a háztartási kiserőművet üzemeltetők bevétele

2021. június 10. óta adómentes a háztartási méretű kiserőművek tulajdonosainak, üzemeltetőinek bevétele. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek nem kell adóznia a bevétel után, ha például a házára telepített napelemes rendszerrel több energiát termel, mint amennyit felhasznál, és a hálózatba feleslegként visszatáplált energiát a villamosenergia-kereskedő megtéríti neki.

Tovább
Július 20.
Foglalkoztatással, álláskereséssel kapcsolatosan adható adómentes juttatások

2021. június 10. óta adómentesek a hátrányos helyzetben lévő munkavállalóknak és a munkanélkülieknek kifizetett egyes juttatások.

Tovább
Július 20.
Augusztus 1-től megszűnik az 5 százalékos áfa az elviteles és házhoz szállított ételre és italra

A vendéglátó üzletek 2021. július 31-ig alkalmazhatják az 5 százalékos áfamértéket az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra.

Tovább
Április 22.
Szép-kártya: év végéig bármelyik alszámláról lehet fizetni

Idén év végéig a Széchenyi Pihenő Kártyával bármelyik alszámláról lehet költeni a Szép-kártya által engedélyezett célokra, derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.

Tovább
Április 6.
Az áprilisi bérekre is igényelhető az ágazati bértámogatás

A kormány döntése értelmében az áprilisi bérekre is igényelhető az ágazati bértámogatás, a munkáltatói járulékokat továbbra sem kell megfizetni az érintett dolgozók után, közölte az ITM.

Tovább
Április 1.
Megszűnik a fordított áfa a munkaerő-kölcsönzés szektorban

2021. április 1-jei hatállyal módosul az Áfa tv. aminek következtében a munkaerő-kölcsönzés szolgáltatásoknak csak egy szűk köre esetében marad továbbra is alkalmazandó a fordított áfa [Áfa tv. 142. § (1) c)].

Tovább
Február 1.
Iparűzési adóelőleg kedvezmény érvényesítése

A veszélyhelyzetre tekintettel a kormány 639/2020. számú rendeletével (továbbiakban:R) módosította a helyi iparűzési adó fizetésének szabályát. A 2021. évben végződő adóévben azon mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, akiknek nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint, a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalék, ha a 2021. évben végződő adóévben alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapított adómérték több, mint 1 százalék. [R. 1. §].

Tovább
Február 1.
A minimálbér és garantált bérminimum 2021. évben

a 20/2021. (I. 28.) Korm. rendeletben kihírdették a 2021.-ben alkalmazandó minimálbér és garantált bérminimum összegét.

Tovább
Január 19.
Fuvarozók figyelem ! BIREG - Előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer Magyarországon 2021. január 1-től

Ez a magyar fuvarozókat is érinti: az üzembentartóknak – illetve az általuk erre felhatalmazott személyeknek (pl. gépkocsivezető, fuvarszervező, adminisztrátor) a cég egyszeri előregisztrációját követően rögzíteniük kell az egyes Magyarországra irányuló fuvarfeladataik indítását (határátlépés előtt) és befejezését is (lerakodáskor).

Tovább
Január 2.
Április 15-re tolták ki a gépjárműadó első részletének befizetését

A gépjárműadó első részletének befizetésére jövőre március 15. helyett április 15. lesz a fizetési határidő, közölte a NAV.

Tovább
2020
December 24.
A koronavírus miatti kormány intézkedéséről 15. rész

A veszélyhelyzetre tekintettel a kormány 639/2020. számú rendeletével (továbbiakban:R) módosította a helyi iparűzési adó fizetésének szabályát.

Tovább
December 23.
A kisadózó év végi teendői

Az adótörvények módosításával foglalkozó hírleveleinkben már írtunk a kisadózók (KATA szerint adózók) év végi teendőiről. A téma fontosságára tekintettel újra foglalkozunk a határidős feladatokkal.

Tovább
December 23.
Nincs szükség új őstermelői igazolvány kiváltására

Az év végén hatályát vesztő igazolványok helyett nincs szükség új őstermelői igazolvány kiváltására. Ahogy az őstermelői működési forma tekintetében, úgy a hozzá kapcsolódó adminisztrációban is új szabályokat hoz a családi gazdaságokról szóló CXXIII. törvény.

Tovább
November 13.
A koronavírus miatti kormány intézkedéséről 13. rész

A Kormány rendeleteivel a következő szabályokat léptette hatályba.

Tovább
November 11.
A koronavírus miatti kormány intézkedéséről 12. rész

A Kormány a 2020/485. számú rendeletével a következő szabályokat léptette hatályba 2020. november 11. napján.

Tovább
November 10.
Támogatás a bankkártya-elfogadó terminál beszerzéséhez

2021. január 1-től az online-pénztárgép használatára kötelezett kereskedő köteles biztosítani a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását [2005. évi CLXIV. törvény 5/F. §]. Támogatás nyújtható a terminál beszerzésével, telepítésével és üzemeltetésével összefüggő költségekhez [47/2016. (XII. 6.) NGM rendelet (továbbiakban R) 3. § (2)].

Tovább
November 3.
A járulékfizetési alsó határ és a kisvállalati adó alapja

A kisvállalati adó alapját képezik a személyi jellegű kifizetések [Katv. 20. § (1)]. A törvény kimondja, hogy személyi jellegű kifizetésnek azon személyi jellegű ráfordítás minősül, amely a Tbj. szerint járulékalapot képez az adóévben [Katv. 20. § (2) a)].

Tovább
November 3.
Új lendületet adhat a lakásépítéseknek az ismét bevezetendő 5 százalékos lakásáfa

Visszatérhet az elmúlt négy évben tapasztalt lakásépítési lendület az ismét életre hívott kedvezményes, 5 százalékos lakásáfának köszönhetően, közölte egy ingatlanhirdetési portál.

Tovább
November 3.
Benyújtották az új NAV-törvény tervezetét

A NAV feladatai tovább bővülnek. A gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági ügyek intézése mellett a helyi iparűzés adóbevallást is az adóhivatalhoz kell benyújtani.

Tovább
Október 20.
Nem kell visszamenőleg feltölteni a moratórium lejárta után született számlákat

Szeptember 30-án lejárt az online számla-adatszolgáltatás július 1-től hatályos kötelezettségére vonatkozó moratórium. Azok, akik október 1-től nem a szabályoknak megfelelően szolgáltatnak adatot, számlánkét akár 500.000 Ft mulasztási bírságot is kaphatnak.

Tovább
Október 20.
A NAV ellenőrzi az online pénztárgépek éves felülvizsgálatát, de december 31-ig nem szankcionál

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben az üzemeltetők késhetnek az online pénztárgépek, illetve az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automata berendezések éves felülvizsgálatával.

Tovább
Augusztus 28.
Agrár Széchenyi Kártya Plusz

Az Agrár Széchenyi Kártya Plusz a mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozások részére, kifejezetten a kedvezőtlen gazdasági hatások enyhítése érdekében kialakított új, kedvezményes feltételrendszerű, akár 200 millió Ft emelt hitelösszegben igényelhető, 1, 2 vagy 3 éves futamidejű folyószámla típusú hitel.

Tovább
Augusztus 28.
Ismét a NAV célkeresztjébe kerül a bújtatott munkaviszony

A KATA-t érintő változások segítségével a Pénzügyminisztérium fel kíván lépni a munkavállalók leplezett foglalkoztatása ellen. A minisztérium kezdeményezése elsősorban az önkéntes jogkövetést segítheti elő, azonban ezzel párhuzamosan fokozódó vizsgálatokra is számíthatnak az érintettek.

Tovább
Augusztus 3.
Az adóhatóság már most is kiemelten ellenőrzi a katás vállalkozókat

A kata szabályváltozásáról a közelmúltban döntött a kormány. A NAV a jövőben kiemelt figyelmet fordít a bújtatott munkaviszony elleni harcra.

Tovább
Július 28.
A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete petíciót indított a tervezett KATA-módosítások ellen.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye: „a kormány lábon szeretné lőni magát a KATA szigorításával”

Tovább
Július 28.
A nyugdíj mellett munkát végzők járulékmentességéről

2020. július 1-től már nem csak a munkaviszonyban álló, hanem foglalkoztatási formától függetlenül minden munkát végző saját jogú nyugdíjas (például a megbízási jogviszonyban álló is), mentesül a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól.

Tovább
Július 28.
Kötelező lesz biztosítani a kereskedőknek az elektronikus fizetés lehetőségét

Januártól – bizonyos kivételekkel – a kereskedők kötelesek lehetővé tenni az úgynevezett elektronikus fizetést.

Tovább
Július 27.
Jövőre változnak a kata-szabályok

2021. január 1-től, ha valaki katázik, akkor hárommillió forint feletti számlák esetén - ha ugyanaz a számlák kibocsátója -, 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre.

Tovább
Július 20.
Módosították az Illetéktörvényt

Az országgyűlés 2020.07.08-i hatállyal módosította az Illetéktörvényt [1990. évi XCIII. törvény].

Tovább
Június 22.
Minimális építőipari rezsióradíj 2020. évi mértéke

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szabályozta a 2020. évi építőipari rezsióradíjat.

Tovább
Május 27.
Munkahelyteremtő bértámogatási program indul

Munkahelyteremtő bértámogatási program indul nyolcvan milliárd forintos keretösszeggel, amely 70 ezer ember munkába állását segíti, jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Tovább
Május 27.
Magán szálláshelyek támogatása

Szobánként 1 millió forint támogatást kap felújításra az összes magánszálláshely Újabb 150 milliárd forintot biztosít a kormány a magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára.

Tovább
Május 27.
A koronavírus miatti kormány intézkedéséről 11. rész

Megjelent a 225/2020. Kormány rendelete a SZÉP Kártyával kapcsolatos új előírásról. Hatályos 2020.05.23-tól.

Tovább
Május 20.
Online adatszolgáltatás a kiállított számlákról (2020. július 1-től)

Korábbi hírleveleinkben már érintettük, de ismételten fel kívánjuk hívni partnereink figyelmét a minden vállalkozót érintő adatszolgáltatási kötelezettség közelgő határidejére.

Tovább
Május 2.
A fejlesztési tartalék képzésének kedvezményes szabályozása

Megjelent a 171/2020. Kormány rendelete a fejlesztési tartalék képzésének kedvezményes szabályozásáról. Hatályos 2020.05.01-től.

Tovább
Április 28.
A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység rezsióradíja

A Kormány 150/2020. (IV. 24.) rendeletével kihirdette a minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj 2020. évi mértékét.

Tovább
Március 19.
A koronavírus miatti kormány intézkedéséről 1. rész

A Kormány 47/2020. (III. 18.) Korm. rendeletében közölte a járvány miatti legszükségesebb döntéseit, amely a mai naptól (2020.03.19.) hatályos.

Tovább
Március 18.
Közeledik a kamarai tagdíj és regisztráció határideje

Január 1-től minden társas és egyéni vállalkozónak regisztrálnia kellett a területileg illetékes kereskedelmi- és iparkamarába.

Tovább
Március 18.
Alapítványok személyes illetékmentessége 2020.01.01-től

Teljes személyes illetékmentességben részesül az alapítvány, ideértve a közalapítványt is [Itv. 5. § (1) f)].

Tovább
Március 18.
Adatszolgáltatás a katás bevételekről

Március 31-ig adatot kell szolgáltatniuk az adózóknak azokról a katás vállalkozó partnereikről, akiknek 2019-ben 1 millió forintot meghaladó összeget fizettek ki.

Tovább
Március 18.
Áprilistól új verzióra vált az online számla rendszer

Április 1-től az online számla rendszer új verzióra vált, ettől az időponttól a vállalkozások kizárólag a 2.0-ás XSD-verzióval küldhetik be számlaadataikat a NAV-hoz. Az adóhatóság közleménye szerint az új verzió már fut, de alkalmazása még nem kötelező, március végéig használható az 1.1-es XSD-séma is.

Tovább
Március 18.
Koronavírus : a karantén, a járványügyi megfigyelés és az iskolabezárás munkajogi vonatkozásai

Munkaügyi szakértői irodák közleménye szerint, akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak, és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud, az keresőképtelennek minősül, és táppénzre jogosult.

Tovább
Március 18.
Vészhelyzet: a Munka törvénykönyve bármely pontjától el lehet térni

A koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet alatt a Munka törvénykönyve bármely pontjától el lehet térni, igaz, elvileg csak közös megegyezéssel. Amíg a vészhelyzeti szabályok érvényben vannak, addig a munkáltatók viszont egyoldalúan bármikor módosíthatják a dolgozó munkaidő-beosztását.

Tovább
Március 17.
Őstermelői igazolványok érvényesítése

A koronavírus-járvány kapcsán életbe léptetett kormányzati intézkedések miatt az őstermelői igazolvány március 20-ig történő érvényesítését csak azoknak javasoljuk, akik a veszélyhelyzet fennállása alatt is értékesítési tevékenységet szeretnének végezni.

Tovább
Március 16.
Koronavírus

Mint ismeretes, a koronavírus megjelenése kapcsán jelentősen megváltozott mindennapi életünk. A WHO, valamint az irányító szervek utasításait és ajánlásait figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy irodánkban a személyes kontaktust feltételező munkavégzést felfüggesztjük.

Tovább
Február 27.
Hogyan érvényesíthet adókedvezményt és családi kedvezményt is a négy vagy több gyermekes anya?

2020. január 1. óta új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a négy vagy több gyermekes anyák, akik érvényesíthetik a családi kedvezményt is.

Tovább
Február 27.
Fontos határidő közeledik az őstermelőknek

Közeledik az őstermelői igazolványok 2020-as adóévre szóló érvényesíthetőségének határideje. Az őstermelők március 20-ig kérelmezhetik az aktuális adóévre szóló betétlapjukat, annak érdekében, hogy az igazolványuk érvényessége január 1. napjára visszamenőleges legyen, ezáltal biztosíthatják őstermelői jogviszonyuk folyamatosságát.

Tovább
Február 27.
Kisadózó nyugdíjának számítása

Nyugdíj korhatárhoz közeledő (valamint az előre gondolkodó) KATA-s vállalkozóink figyelem ! A főállású kisadózó havonta 50 ezer forint tételes adót köteles fizetni [Katv 8. § (1)]. A kisadózó azonban dönthet úgy is, hogy ettől magasabb, havonta 75 forint tételes adót fizet [Katv 8. § (4a)]. Az alábbiakban ennek hatásait, jelentőségét boncolgatjuk.

Tovább
Február 20.
Változás a borravaló, a felszolgálói díj elszámolásában

2020.07.01-től, az új Tb. [2019. évi CXXII. törvény] hatályba lépésével, változik a borravaló és a felszolgáló díj elszámolása.

Tovább
Február 20.
Magyarország az egyik legtöbbet bírságoló állam a GDPR terén

Meghaladta a 140 millió forintot a Magyarországon működő cégekre kiszabott GDPR-bírságok együttes összege.

Tovább
Január 27.
Változások a szálláshely-szolgáltatásban

2019. június 28-án módosult a szálláshely-szolgáltatásra vonatkozó kormányrendelet, mely bevezette a magánszálláshely fogalmát, megkülönböztetve azt az egyéb szálláshely fogalmától.

Tovább
Január 27.
Szociális hozzájárulási fizetés osztalék után

Tovább
Január 27.
Az új Tbj. törvényről

2020.07.01-től hatályba lép az új Tbj. törvény (2019. évi CXXII. törvény). Hírlevelünkben a lényegesebb új szabályozást mutatjuk be, jelezve azt is, ha e törvény hatálybalépését követően más törvények előírásai is változtak.

Tovább
Január 20.
Magyar Könyvelők Országos Egyesülete: petíció a katázás szigorítása ellen

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) tiltakozik a kata-adó tervezett szigorítása ellen, bár még nem lehet tudni, mi valósul meg a tervekből. Az MKOE alelnöke szerint a szigorítás a törvényes út elhagyásához és/vagy egzisztenciális válsághoz vezethet. Az MKOE ellenzi a tervezett változtatásokat, ezért indít petíciót.

Tovább
Január 14.
Adatszolgáltatás a befogadott számlákról 2020.07.01-től

(Áfa tv. 10. számú melléklet) Korábbi hírlevelünkben foglalkoztunk azzal, hogyan kell online adatszolgáltatás nyújtani 2020.07.01-től a kibocsátott számlákról. Írtuk a hírlevelünket azért, hogy a vállalkozások időben fel tudjanak készülni erre a feladatra.

Tovább
2019
December 30.
Változik a kereskedelmi-szálláshely szolgáltatás ÁFA-ja

A kereskedelmi-szálláshely szolgáltatás áfája 2020. január 1-től 5 százalékra csökken, és e szolgáltatás után turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettség keletkezik

Tovább
December 30.
Az év végig kell regisztrálni a szálláshelyeket, azután kezdődik az online adatszolgáltatás

Az év végig kell regisztrálni minden szálláshelyet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ online felületén.

Tovább
December 30.
A minimálbér és garantált bérminimum 2020. évben

(367/2019. (XII. 30.) Korm. rendelet) A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra.

Tovább
December 30.
Online adatszolgáltatás a kibocsátott számlákról

Az Áfa tv. módosította 2020.07.01-től a kibocsátott számlák online adatszolgáltatási szabályát [Áfa tv. 10. számú melléklet] Az adóalany köteles az adóhatóság részére adatot szolgáltatni egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére belföldön teljesített termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról kibocsátott vagy kiállított számláról, számlával egy tekintet alá eső okiratról. Tehát megszűnik a 100 ezer forint Áfa tartalomra vonatkozó rendelkezés, minden számláról adatot kell szolgáltatni.

Tovább
November 25.
Változások az adótörvényben

A Pénzügyminisztérium gazdaságvédelmi és versenyképességet javító adótörvény-módosítási csomagot nyújtott be az Országgyűlésnek.

Tovább
November 25.
A Kata sok esetben bujtatott munkaszerződést takar, ki kell küszöbölni ezt a lehetőséget

A vállalkozások visszajelzése alapján a kisadózó vállalkozások tételes adója mögött sok esetben bujtatott munkaszerződés van, hívta fel a figyelmet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöksége. Kifejtették, hogy sokszor a munkáltató arra bírja rá munkavállalóit, hogy katá-s adózást válasszanak, ezáltal a munkavállaló vállalkozóként adózik. A "bujtatott munkavállaló" szempontjából hátrány, hogy nyugdíjazásakor a kata alapján fogják megállapítani a nyugdíját, amely így nagyon alacsony lesz.

Tovább
Október 31.
Az adóbírság felét törölhetik

A NAV törölheti az adóbírság felét, ha az adózó a megállapított adókülönbözetet nem vitatja, határidőre befizeti, és lemond a fellebbezés jogáról, közölte a Hivatal.

Tovább
Október 31.
Áfa-mentesség az Unión belüli eladásoknál

2020. január 1-től Áfa megfizetése nélkül lehet eladni különféle termékeket az Európai Unión belül, amennyiben az eladó igazolni tudja, hogy a szóban forgó árut valóban egy másik tagállamba szállította. Eddig a tagállamok eltérő elvárásokat fogalmaztak meg e tény bizonyítására.

Tovább
Október 4.
Változás a reklámadó törvényben

A reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény (Ratv.) 2019.07.26-i módosítás 2019.07.01-től tartalmaz új előírásokat. Az adó mértéke 2019. július 1-jétől 2022. december 31-ig az adóalap 0%-a [Ratv. 5/A. §]. A 2019. július 1. és 2022. december 31. közötti időszakra a bevallási kötelezettséget nem kell teljesíteni [Ratv. 11. § (1)].

Tovább
Október 4.
Módosult az eBEV-nyugták kézbesítése

Módosult a benyújtott elektronikus űrlapokkal kapcsolatos elfogadó, elutasító eBEV-nyugták kézbesítése, hívja fel a figyelmet honlapján a NAV.

Tovább
Október 4.
Minden evás kap tájékoztatató levelet

A PM mintegy 17 ezer érintett vállalkozásnak segít a lehető legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában. Az evások tájékoztatása két lényeges részből áll. Egyrészt felkerül a honlapra egy eva-kalkulátor és döntési segédlet.

Tovább
Október 4.
Személygépkocsi bérbevétel terhelő előzetesen felszámított áfa levonhatósága (2019)

Nem vonható le a személygépkocsi bérbevételét terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka [Áfa tv. 124. § (4) b)]. A levonási tiltás az előzetesen felszámított forgalmi adó 50 %-ra vonatkozik, tehát a gazdasági társaság és a magánszemély által egyaránt használt személygépkocsi bérbevétele során felszámított adó 50 %-a használati arányt bizonyító útnyilvántartás vezetése nélkül levonható.

Tovább
Augusztus 6.
Emelkedik a civil szervezetek adományok utáni normatív támogatása

Az eddigi ötről tíz százalékra emelkedik a civil szervezetek adományok után igényelhető normatív támogatása, amelyre már lehet pályázni. Idén 200 millió forint az a keretösszeg, amelyre a civil szervezetek pályázhatnak az általuk gyűjtött adományok után. A kérelmeket augusztus 28-án éjfélig lehet beadni.

Tovább
Július 24.
Szálláshely-szolgáltatók kötelező regisztrációja

A kormány 237/2018.(XII.10.) számú rendelete szerint a szálláshely szolgáltatók kötelesek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) által működtetett elektronikus felületén regisztrációt végezni. A regisztrációs folyamat teljes mértékben elektronikus.

Tovább
Július 24.
Újabb GDPR módosítás

2019. április 26-án több törvény módosítására került sor, melyek hatással vannak a már elkészített GDPR szabályzatra is. Ezért a már elkészített szabályzatok módosítását haladéktalanul el kell végezni.

Tovább
Július 8.
Előzetes értesítés a „komásoknak”

A NAV előzetes értesítést küld azoknak, akik jelenleg szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA), de a hónap utolsó hetében végzett előzetes vizsgálat szerint valamit elmulasztottak.

Tovább
Július 8.
A 2020. évi munkaszüneti napok körüli munkarend

Jövőre két szombati munkanap lesz, derül ki a Magyar Közlönyben megjelent pénzügyminiszteri rendeletből.

Tovább
Július 5.
Változik a családi otthonteremtés (CSOK) támogatásának feltétele

Korábbi hírünkben szerepelt, hogy a támogatással épített új, és vásárolt használt lakás nem lehet vállalkozás székhelye. 2019.07.11-től módosul az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet és a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet.

Tovább
Július 5.
Október 31-ig meghosszabbítják a pénzmosás elleni átvilágítási határidőt

A pénzmosás elleni törvény hatálya alá tartozó könyvelőkre, könyvvizsgálókra, adószakértőkre is vonatkozik az átvilágítási határidő meghosszabbítása, amit az Országgyűlés elé beterjesztett törvénymódosítás rögzít. Ezek a szolgáltatók meglévő ügyfeleiket legkésőbb 2019. október 31-ig kötelesek átvilágítani a Pmt. rendelkezései szerint.

Tovább
Május 29.
A minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj 2019. évi mértékéről

A Kormány a 112/2019. (V. 15.) rendeletében szabályozta a minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj 2019. évi mértékéről.

Tovább
Május 27.
Egyösszegű értékcsökkenés elszámolása őstermelő és családi gazdálkodó esetén

Az Szja tv. eltérően szabályozza a tárgyi eszköz egyösszegű leírási lehetőségét családi gazdálkodó és őstermelő esetében.

Tovább
Április 23.
Mégsem kell kicserélni a vásárlók könyvét az üzletekben

Az ITM értelmezte az új uniós adatvédelmi előírások miatt módosuló, vásárlók könyvével kapcsolatos szabályokat. Közleményük szerint a gyakorlatban ez csak annyit jelent, hogy a fogyasztók a jövőben már nem láthatják egymás bejegyzéseit és adatait.

Tovább
Április 23.
Fiktívnek minősített számla stornírozása

Miután az adóhatóság, majd a bíróság után a Kúria is fiktívnek minősítette a számlát, az adózó a számla stornírozásával csökkentette árbevételét és fizetendő áfáját.

Tovább
Április 23.
Felkészült az adatvédelmi változásokra?

Itt a tavasz, ismét változtak az adatvédelmi szabályok, amelyeket minden cégnek és vállalkozónak be kell tartania. Az adatvédelmi szabályok GDPR-al való összhangba hozatala céljából összesen 86 törvénymódosítás lép hatályba 2019. április 26-án, ezek egy része érinti a cégeket és a vállalkozásokat.

Tovább
Március 4.
Tilos lesz a munkahelyi számítógépeken magánügyeket intézni

A Parlament elé terjesztet jogszabály-tervezet szerint, amely a céges számítógépek és telefonok használatáról szól, és az uniós adatvédelmi rendhez, a GDPR-hoz kötődik, a munkahelytől kapott számítástechnikai eszközt a dolgozó csak munkavégzés céljából használhatja.

Tovább
Február 19.
A magánszemély ingatlan bérbeadásának aktuális szabályairól

Tekintettel arra, hogy 2019-től módosult az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem elszámolása, ismertetünk néhány lényeges előírást.

Tovább
Február 19.
Automatikusan vehető igénybe a munkaerőpiacra lépők adókedvezménye

A munkaerőpiacra lépők kedvezményét a vállalkozók minden munkavállaló után igénybe vehetik, akinek az elmúlt 9 hónapban legalább 6 hónapig nem volt munkája.

Tovább
Február 4.
Március 20-ig biztosítható az őstermelői jogviszony folyamatos fenntartása

Az őstermelők 2019. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák.

Tovább
Február 4.
Az egyéni vállalkozók költségelszámolására vonatkozó szabályok változása 2019. január 1-től

2019. január 1-től változtak a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint adózó egyéni vállalkozók költségelszámolására vonatkozó szabályok. Az egyéni vállalkozó költségként számolhatja el a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló kormányrendelet és a belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló költségtérítéséről szóló kormányrendelet szerint naponta számított igazolás nélkül elismert költséget, ha engedélyhez kötött belföldi, illetve nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatást végez.

Tovább
Január 21.
Mulasztási bírság jár a számviteli szabályzatok be nem tartásáért

Az adózás rendjéről szóló törvény 2019. január 1-től hatályos módosítása szerint az általános bírságszabály szerint szankcionálható az adózó, ha a számviteli szabályzataitól eltérő módon jár el.

Tovább
Január 21.
A NAV elindította az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazást (ONYA)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elindította a saját fejlesztésű Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazást (ONYA). Ennek segítségével egyes nyomtatványokat webes felületen lehet kitölteni és benyújtani, és ugyancsak ezen a felületen lehet teljesíteni egyes adat- és változás-bejelentési kötelezettségeket. A kitölthető nyomtatványok, és a bejelenthető adatok köre folyamatosan bővül.

Tovább
Január 21.
Személygépkocsi bérbevétel terhelő előzetesen felszámított áfa levonhatósága (2019)

Nem vonható le a személygépkocsi bérbevételét terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka [Áfa tv. 124. § (4) b)]. A levonási tiltás az előzetesen felszámított forgalmi adó 50 %-ra vonatkozik, tehát a gazdasági társaság és a magánszemély által egyaránt használt személygépkocsi bérbevétele során felszámított adó 50 %-a használati arányt bizonyító útnyilvántartás vezetése nélkül levonható.

Tovább
Január 1.
Adótörvény változások

Az Országgyűlés módosította az adótörvényeket, melynek egy része már 2018-ban hatályba lép. 2018. év közben már hét hírlevélben mutattuk be a nyáron és az ősszel megjelent módosításokat. Honlapunkra a szakmai anyagok menüpont alatti összefoglalónk tartalmazza az hét rész anyagát, kiegészítve az késő őszi változásokkal.

Tovább
Január 1.
Nyugdíjasok foglalkoztatása 2019-től II.

A 2018. évi Tbj tv. 2019.01.01-től hatályos módosításai nagy bizonytalanságot okoztak a vállalkozók körében, mert

Tovább
Január 1.
Munkáltatói lakáscélú támogatás 2019

Jelentősen beszűkölt a munkáltató munkavállalói lakáscélú támogatásának köre 2019.01.01-től.

Tovább
Január 1.
A minimálbér és garantált bérminimum 2019. évben

(324/2018. (XII. 15.) Korm. rendelet) A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra.

Tovább
2018
Október 16.
Nyugdíjasok foglalkoztatása

2019.01.01-től lényeges változás történt a saját jogú nyugdíjasnak minősülő személy által létesített Mt. szerinti munkaviszonyt esetén a nyugdíjjárulék és az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése tekintetében.

Tovább
Október 16.
Tizenkétmillió forintra nőhet a legkisebb vállalkozások áfa-mentessége

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei döntöttek arról, hogy támogatják a magyar kormány azon kérését, amely a kisvállalkozásoknak jelentős adócsökkentést és egyszerűsítést biztosíthat, jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Tovább
Október 16.
Őstermelői tevékenységet folytató adózók ellenőrzése

A NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai október 15-től az őstermelői tevékenységet folytató adózók körében indítanak vizsgálatot.

Tovább
Szeptember 4.
Ellenőrzési tapasztalatok a szakképzési hozzájárulás összegének téves meghatározásáról

Egy kiemeltnek minősülő adózó ellenőrzése során tárták fel a revizorok, hogy az adózó a szakképzési hozzájárulás alapjának a meghatározásakor

Tovább
Augusztus 22.
Vagyonvédelmi szolgáltatók rezsióradíja 2018. évben

A kormány 116/2018. (VII. 2.) rendeletével szabályozta a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység 2018. évi rezsióradíját.

Tovább
Augusztus 10.
Változnak a részletfizetés szabályai

Januártól egyszerűbben kérhető részletfizetés az adóhatóságtól, emelkedik az összeghatár és az időtartam is.

Tovább
Június 29.
Figyelmeztetés, vagy adatvédelmi bírság?

Megtudhatja mivel számolhat az, aki nem aktualizálta adatvédelmi szabályozását.

Tovább
Június 29.
A kompenzációs felár alkalmazásáról

A mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany dönthet úgy, hogy a tételes ÁFA elszámolás helyett különleges adózási módot választ. Ez a különleges adózási mód a kompenzációs felár alkalmazása.

Tovább
Június 4.
A diákok munkavállalásáról

A diákok munkavállalását is a Munka törvénykönyve szabályozza, így a 16. életévüket betöltött tanulók foglalkoztatásánál is fontos az írásban rögzített munkaszerződés, amelynek tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, a munkavégzés helyét, a napi munkaidőt, illetve a munkaviszony időtartamát.

Tovább
Június 4.
A SZÉP kártyával kapcsolatos díj változásáról

2018.05.21-el hatályát vesztette az 55/2011. Korm. rendelet, helyébe a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet lépett.

Tovább
Június 4.
Turizmusfejlesztési hozzájárulás előleg fizetés esetén

Kell-e a turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni abban az esetben, ha a kedvezményes áfamérték alá tartozó éttermi szolgáltatáshoz kapcsolódóan előleget vesznek át? A NAV adózói kérdésre tette közzé véleményét a témában.

Tovább
Június 4.
Megjelent az online számlázás végrehajtási szabályait tartalmazó rendeletmódosítás

Július 1-jétől kötelező a számlázóprogramok online bekötése az adóhivatalhoz, a legalább 100 ezer forintot elérő áfa összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni a hivatal felé.

Tovább
Május 2.
Rám nem vonatkozik a GDPR

Ha úgy gondolja, hogy Önre nem vonatkozik a GDPR, akkor lehet hogy téved. Nyugodtan hátra dőlhet, ha semmilyen személyes adatot nem kezel, mert akkor tényleg semmi dolga sincs az új adatvédelmi előírások miatt. De ha vannak magánszemély ügyfelei, vagy akár céges ügyfelei ahol magánszemély a kapcsolattartó, az ajánlatkérő stb, vagy van legalább egy alkalmazottja, vagy weboldala ahol regisztrálni lehet, vagy hírleveleket küld, (a webáruházakról, kamerás megfigyelésről nem is beszélve) akkor mindenképpen kell foglalkoznia a dologgal, mert május 25-re már készen kell állnia.

Tovább
Március 6.
Adatszolgáltatás számlakibocsátóként

2018.07.01-től 1 millió forintról 100 ezer forintra csökken a kibocsátott szálákkal kapcsolatos adatszolgáltatás. Tehát ettől az időponttól minden olyan kibocsátott számláról adatot kell adatot szolgáltatni az adóhatóság részére, amelyben az áthárított adó összege a 100 ezer forintot elérte, vagy meghaladta [Áfa tv. 10. számú melléklet].

Tovább
Március 6.
Adómentes védőital a tea, a kávé nem

Ha a szabadtéri munkahelyen a munkaidő legalább felében 4 fok alatt van a hőmérséklet, vagy ha zárt térben 10 foknál hidegebb van, akkor minden munkavállaló részére biztosítani kell melegedési lehetőséget és védőitalt.

Tovább
Március 6.
Elektronikus ügyintézésére vonatkozó tájékoztató

Az elektronikus ügyintézésére vonatkozó tájékoztatót tett közzé a NAV.

Tovább
Március 6.
A valós idejű számlaadat-szolgáltatáshoz kapcsolódó technikai dokumentáció

Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2018. júliustól induló valós idejű számlaadat-szolgáltatáshoz kapcsolódó technikai dokumentációt. A cégeknek pénzügyi, adós és IT kompetenciákra is szükségük lesz.

Tovább
Március 5.
Változott az NY jelű nyomtatvány benyújtásának szabálya

2017.12.31-ig érvényes szabályok szerint a biztosított mezőgazdasági őstermelő és a biztosított egyéni vállalkozó NY jelű nyomtatványon teljesíthette adóbevallási kötelezettségét, amennyiben nem keletkezett járulékfizetési kötelezettsége. Az utolsó időszakról az NY jelű nyomtatványt 2018.01.12-ig lehetett benyújtani.

Tovább
Február 27.
A személyi jövedelemadó bevallási szabályok változása 2018. január 1-jétől

A munkáltatói adómegállapítás megszűnése 2018. január 1-jén hatályát veszti az Szja tv. 14. §-ában foglalt, a munkáltatói adómegállapításra vonatkozó rendelkezés, ami azt is jelenti, hogy a munkáltató a 2017-es évre vonatkozóan már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását. Adóbevallási tervezet A NAV a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján 2018-ban is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, külön erre irányuló kérelem nélkül.

Tovább
Február 20.
Katás vállalkozók nyugdíjvárománya

A katás jogállás nyugdíj következményeiről közölt kalkulációt a NyugdíjGuru News. A katások tábora már kétszázezer főre bővült, és sokan nincsenek tisztában e jogállásuk nyugdíj következményeivel. Ha a főállású kisadózó biztosítottnak a nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelme a mindenkori minimálbérnél kevesebb, a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe a nyugdíj összegének kiszámítása során.

Tovább
Január 30.
NAV-figyelmeztetés az útnyilvántartásokkal kapcsolatban

Figyelmeztetést tett közzé az adóhatóság az útnyilvántartásokkal kapcsolatban. Nincs lehetőség a hiányos, illetve valótlan adattartalmú kimutatásokat utólag (tanúkkal, jelenléti ívekkel, szerződésekkel) bizonyítani. Az adótörvényben kötelezően alkalmazandó és tételes felsorolás van arról, hogy a gépjármű költségelszámolásához milyen okirattal kell rendelkezni, és annak milyen adatokat kell tartalmaznia.

Tovább
Január 10.
Szigorodott az EKAER kockázati biztosíték mentességi szabálya

Szigorodott az EKAER kockázati biztosíték mentességi szabálya

Tovább
2017
December 19.
Egyszerűsített adóraktár engedélyesek és kisüzemi bortermelők, figyelem!

Az idén már nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell benyújtani a boros elszámolást az egyszerűsített adóraktár engedélyeseknek és a kisüzemi bortermelőknek. Legközelebb 2018. augusztus 15-ig kell a hegybíró felé eleget tenni ennek az elszámolási kötelezettségnek, olvasható a NAV honlapján.

Tovább
November 30.
Az adótartozás következményei

Több kellemetlenség is érheti az adóalanyt lejárt adótartozása esetén. Ilyen lehet • bizonyos értékhatár felett a NAV közzéteszi nevét honlapján • kikerül a köztartozás mentes adózói körből • felfüggesztik adószámát

Tovább
November 30.
Év végéig minden dolgozónak ki kell adni a szabadságát

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságot. A törvény szerint ettől csak néhány esetben lehet eltérni, hívta fel a figyelmet az egyik legnagyobb személyzeti szolgáltató kft. a sajtóhoz eljuttatott közleményében.

Tovább
November 30.
2019-ig tart a kedvezményes lakás-áfa

A korábban meghirdetett határnapon (2019.december 31.) túl nem marad tovább a kedvezményes építőipari áfa, nyilatkozta Varga Mihály. A miniszter pénteken számolt be róla, hogy a kormány asztalán nincs olyan javaslat, ami kitolná az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfa-kulcs határidejét.

Tovább
November 22.
Néhány szó a mezőgazdasági tevékenység forgalmi adózásáról

A mezőgazdasági tevékenység forgalmi adózásával kapcsolatban először is néhány tévhitet kell korrigálnunk.

Tovább
November 17.
A segítő családtag alkalmazásáról

2012.01.01-től törlésre került a Tbj. 4. § g). pontja, mely pont a segítő családtag fogalmát tartalmazta. Emiatt bizonytalanságot okoz (revízió, ellenőrzés során is), hogy ki számít segítő családtagnak, hogyan foglalkoztathatók ezek a személyek.

Tovább
November 17.
Családi házba bejelentett vállalkozás esetén nem ingyenes, és kötelező marad a kéményseprés

A kéményseprés rendszerének átalakításáról szóló törvényt Áder János aggályai ellenére az Országgyűlés gyakorlatilag változtatás nélkül elfogadta.

Tovább
November 14.
Brüsszel jóváhagyására várnak: jelentősen kitolnák az alanyi áfa-mentesség határát

A nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy a kormány már meg is kezdte az egyeztetést az Európai Bizottsággal az alanyi áfa-mentesség emelésének a kérdésében, az összeghatár tervezett mértékű emeléséhez ugyanis az Európai Unió engedélyére is szükség van.

Tovább
November 14.
Közeleg a határidő: a társaságok januártól csak Cégkapun át intézhetik ügyeiket

A nyilvántartások alapján mintegy 700 ezer gazdálkodó szervezetnek kellett volna augusztus 30-ig regisztrálnia a Cégkapu szolgáltatásra, mert a jogszabályban meghatározott gazdálkodó társaságok január 1-től csak ezen keresztül tarthatnak kapcsolatot az elektronikus ügyintézést biztosító szervezetekkel.

Tovább
Október 25.
NAV-állásfoglalás a belföldi kiküldetés alatti étel- és italfogyasztás elszámolásáról

A napi gyakorlatban többször előforduló eset, hogy a vállalkozás érdekében felmerülő belföldi kiküldetés szállásköltségéről befogadott számlákon tételesen szerepelnek a munkavállaló által fogyasztott ételek, italok költségei is. A téves gyakorlat szerint a vállalkozások elmulasztják bevallani és megfizetni az ezzel kapcsolatos személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást, miközben ezek a tételek is az egyes meghatározott juttatások kategóriájába tartoznak.

Tovább
Október 25.
A NAV figyelmeztetése a szabadidős sporttevékenység díjának elszámolásáról

A társas vállalkozások ellenőrzésekor a NAV gyakran találkozik azzal a problémával, hogy a vállalkozás a munkavállalóknak nyújtott szabadidős sporttevékenység-szolgáltatások díját tárgyévei költségként számolja el, megfeledkezve arról, hogy azok egyes meghatározott juttatásnak minősülnek.

Tovább
Október 19.
Nébih-útmutató a fakereskedő vállalkozásoknak

Tanácsokkal segíti a fakereskedő vállalkozásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal internetről letölthető útmutatója, nyilatkozta Nagy Dániel, a hivatal erdészeti igazgatóságának igazgatóhelyettese. Kiemelte, hogy 2016 óta a Nébih erdészeti igazgatósága felel a faanyagkereskedelmi-lánc ellenőrzéséért.

Tovább
Október 10.
Elektromos jármű fogyasztási normája

Járművek fogyasztási normáját a 60/1992. (IV. 1.) Korm. rendelet tartalmazza, mely rendelet a mai napig elektromos gépjárművekre normaadatot nem tartalmaz.

Tovább
Szeptember 27.
Szeptember 30-ig lehet a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák áfáját visszaigényelni

Szeptember 30-ig lehet a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák áfájának visszaigénylésére, amit a magyar adóhatósághoz elektronikusan benyújtott kérelem segítségével, díjmentesen meg lehet tenni, hívta fel a figyelmet egy nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló cég.

Tovább
Szeptember 27.
Az iskolaszövetkezetek és a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek számára fizetendő minimális szolgáltatási díj

274/2017. (IX. 21.) Korm. rendelet 2017.09.23-tól újraszabályozta az iskolaszövetkezetek és a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek számára fizetendő minimális szolgáltatási díjat.

Tovább
Szeptember 13.
Jövedéki termék értékesítése, beszerzése során alkalmazott fizetési mód

A NAV felhívást tett közzé a jövedéki termékek készpénzfizetéssel történő beszerzés, értékesítés tilalmáról. A jövedéki engedélyes kereskedő jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem szerezhet be és nem értékesíthet, továbbá a jövedéki kiskereskedő jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem szerezhet be.

Tovább
Szeptember 13.
Adóalap-kedvezmény az elektromos járművek használatához szükséges töltőinfrastruktúra kiépítésére

2017. július 1-én módosult a Tao tv. Az új 7. § (1) bekezdés l) pontja alapján kedvezményben részesülhetnek azok az adózók, amelyek elektromos töltőállomás létesítenek. A kedvezményt 2017. június 30-át követően megkezdett beruházások tekintetében lehet igénybe venni.

Tovább
Szeptember 13.
A készpénzfizetés további korlátozása várható

A pénzforgalmi számla nyitásra kötelezett adózók közötti 1,5 millió forintos készpénz fizetési korlát két lépcsőben 500 ezer forintra történő csökkentéséről olvashatunk az NGM által kiadott Pénzügyi tudatosság fejlesztésének stratégiája elnevezésű tervezetben.

Tovább
Szeptember 13.
Magasabb lesz a késedelmi pótlék

Az adózás rendjéről szóló törvény (Art) tervezete szerint jelentősen emelkedik a késedelmi pótlék mértéke, ez minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékkal növelt mértékének 365- öd része lesz.

Tovább
Szeptember 13.
Étel- és italautomatákra már igényelhető az üzembehelyezési kód

A NAV honlapján már elérhető az „AFEKOD” adatlap, amelyen az étel- és italautomata felügyeleti egységhez (AFE) igényelhetnek üzembehelyezési kódot az érintettek, hívja fel a figyelmet a NAV.

Tovább
Augusztus 8.
A nyári időszak alkalmi rendezvényein is kötelező a számla- és nyugtaadás

A nyári időszakban sok kereskedő és vendéglős kitelepül alkalmi rendezvényekre, sőt vannak, akik kifejezetten csak ilyen keretek között működnek, értékesítenek. A számla- vagy nyugtaadás az alkalmi rendezvényeken is kötelező, az pedig, hogy kell-e online pénztárgépet használni, a tevékenység statisztikai besorolásától függ, hívta fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.

Tovább
Augusztus 8.
Rezsitámogatás a háziorvosoknak

A háziorvosok és házi gyerekorvosok bankszámláján rövidesen megjelenik az a plusz 130 ezer forint, amelyet minden háziorvosi praxis rezsitámogatásként kap meg, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Így 260 ezer forint helyett havi 390 ezer forint lesz a rezsiköltség-támogatás, amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő június 1-jéig visszamenőlegesen fizeti ki.

Tovább
Augusztus 8.
A villanyszerelők és a víziközmű-bekötést végző személyek bejelentési kötelezettsége

Az a villanyszerelő, aki saját beruházás keretében a 219/2017. (VII. 31.) Korm. rendelet 2. számú mellékletében meghatározott tevékenységet végez, az erre irányuló szándékot előzetesen a R. 1. számú mellékletében meghatározott formában a műszaki biztonsági hatóságnál bejelenti.

Tovább
Augusztus 2.
Energiahatékonysági célú beruházás adókedvezménye végrehajtási utasítása

2017.01.01-től adókedvezményt vehető igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén [Tao. tv. 22/E. §]. Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás az energiahatékonyság növekedését eredményező beruházás, amely révén az energiahatékonyságról szóló törvény szerinti végső energia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerül sor [Tao tv. 4. § 11/a.].

Tovább
Augusztus 2.
Kötelező agrárkamarai tagdíjjal megsarcolt vállalkozások: pertársaságot fontolgatnak

Több ezer vállalkozást is érinthet, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kötelező tagságot ír elő a cégek számára, ha tevékenységi körükben szerepel a mezőgazdaság is. A tagság több tízezer forintos éves díjjal jár, ennek meg nem fizetése esetén az adóhatóság inkasszót nyújt be. Mindez igaz akkor is, ha a mezőgazdaság nem főtevékenység, a cég nem dolgozik ezen a területen, és egyetlen fillér bevétele sem származott belőle. A kamara minden olyan érintettel kapcsolatban értesítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, akik nem fizették be a megállapított díjat.

Tovább
Augusztus 2.
Tíz milliárdos munkahely teremtő nyílt pályázat indul a kkv-knak

Augusztus elsejétől 10 milliárd forint összegű nyílt pályázatot hirdet a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Nemzetgazdasági Minisztérium, nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Tovább
Július 10.
Augusztus 30-ig kötelező regisztrálni a cégkapura

Jövőre indul a cégkapu, a magánszemélyek által már széles körben használt Ügyfélkapu vállalkozásokra szabott megfelelője. A cégek számára kötelező a regisztráció, amire már idén nyáron sort kell keríteni, július 1. és augusztus 30. között.

Tovább
Június 27.
Módosultak a látvány-csapatsport támogatási szabályok

A Tao törvény 2017.06.17-től néhány ponton módosította a látvány-csapatsport támogatással kapcsolatos rendelkezéseket.

Tovább
Június 15.
Agrárkamara: kibővített kedvezmények az idei tagdíjbevallási időszakban

Kedvezményesen rendezhetik elmaradt tagdíjaikat az agrárkamarai tagok az idei bevallási időszakban, valamint megszüntethetik tagságukat azok a vállalkozások, amelyek alapító okiratában szerepel ugyan a mezőgazdasági tevékenység, de nem folytatnak tényleges agrárgazdasági tevékenységet, közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke sajtótájékoztatóján. Győrffy Balázs elmondta: a NAK-nál a tagdíjbevallási időszak június 1-től július 15-ig tart, a tagdíj megfizetésének határideje pedig július 31. Hozzátette, hogy a tagság igényeit figyelembe véve a tagdíjfizetési szabályokban évről évre új, a tagok számára kedvező változtatásokat vezetett be a NAK. A kedvezmények az idén tovább bővülnek.

Tovább
Június 15.
Módosítaniuk kell a családikedvezmény-nyilatkozatot az érettségiző gyermekek szüleinek

Módosítaniuk kell az érettségiző gyermekek szüleinek a családi adókedvezményről a munkáltatójuknak adott nyilatkozatukat, mivel a tanév befejeztével az érintett gyermekek után nem jár adókedvezmény. Újraéled viszont a kedvezmény, amennyiben szeptembertől OKJ-s képzésen tanulnak tovább. Júliusra és augusztusra azonban ebben az esetben is csak visszamenőlegesen jár a kedvezmény.

Tovább
Június 14.
Építőipar rezsióradíj

Változott a z építőiparban minimálisan alkalmazható rezsióradíj

Tovább
Május 22.
Szigorítások várhatók az Art. módosításában a külföldi bankszámlák tekintetében

Be kellene jelenteni a cégek külföldi bankszámláit, meghatározott esetekben adófizetési biztosítékot kellene fizetni, és számos más szigorítást tartalmaz az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról benyújtott törvényjavaslat adózás rendjét érintő része.

Tovább
Május 8.
Néhány gondolat a béren kívüli juttatásokról

A Széchenyi Pihenő Kártyára utalt támogatás adott évben juttatott összegét a juttatást követő második év május 31-ig lehet felhasználni. Így a kártyára 2015. évben utalt összeg 2017.05.31-ig használható fel.

Tovább
Május 8.
Egy évet csúszik a számlázó rendszerek kötelező online adatszolgáltatásának bevezetése

Az Adótanácsadók Egyesülete örül, hogy a tavaszi adócsomag alapján a cégeknek egyelőre nem kell kötelezően valós időben adatot szolgáltatniuk a NAV-nak a 100 ezer forintot meghaladó összegű áthárított áfát tartalmazó számlák adatairól.

Tovább
Április 18.
Tájékoztatás a KKV minősítés bejelentéséről

Az ügyfél-nyilvántartási rendszerbe csak a KKV törvény hatálya alá tartozóknak kell a KKV minősítést bejelenteniük.

Tovább
Április 18.
Tállai András figyelmeztetése a szülőknek és az elsőházasoknak: érdemes minél hamarabb átnézni a bevallási tervezetüket

A bevallási tervezet a jövedelmek mellett a kedvezményeket is tartalmazza, de csak azokat, amelyekről adata van az adóhivatalnak.

Tovább
Április 5.
Módosultak az online pénztárgép támogatásával kapcsolatos határidők

A támogatást az NGM rendelet alapján online pénztárgép használatára 2017. január 1-jétől kötelezett adózó igényelheti.

Tovább
Április 5.
NAV közlemény: érdemes havonta ellenőrizni a köztartozásmentes adatbázis feltételeit

Ahhoz, hogy valaki folyamatosan szerepeljen a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA), az adókötelezettségeket határidőben teljesítenie kell. Érdemes időről időre ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen elmaradás, ami kizárja a tagságot, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében.

Tovább
Április 3.
Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye

2017.01.01-től adókedvezményt vehető igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén [Tao. tv. 22/E. §].

Tovább
Április 3.
Regisztráció: új teher várható a kerti, fúrt kutakra

Hamarosan több vízgazdálkodási rendelet is módosulhat, többek között az is, amely az évi 500 köbméternél nem több vízkivételű, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemelő kutakról szól.

Tovább
Március 22.
Az áthárított általános forgalmi adó érvényesítése

Az adóalany, amennyiben a feltételek adottak, jogosult arra, hogy az általa fizetendő adóból levonja azt az adót, amelyet rá áthárítottak.

Tovább
Március 16.
Március 20-ig érvényesíthetők az őstermelői igazolványok

Március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat az őstermelők annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen, és őstermelőként idén is jogszerűen értékesíthessenek, közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Tovább
Március 16.
Jelentenie kell a kisboltoknak is, hogy mennyi tejet adtak el

Újabb adminisztrációs teher került a kisboltokra: minden három hónapban be kell számolniuk arról, hogy mennyi tejet és tejterméket értékesítettek. A Földművelésügyi Minisztérium 2017. január 1-ig visszamenőleg kiterjesztette az adatszolgáltatási kötelezettséget azon kiskereskedelmi vállalkozásokra, amelyek éves nettó tej és tejtermék árbevétele meghaladja a 25 millió forintot

Tovább
Március 14.
A jegyzett, de be nem fizetett tőke rendezése

A Korlátolt Felelősségű Társaság törzstőkéje nem lehet kevesebb hárommillió forintnál [Ptk. 3:161. § (4)]. Azon Kft-nél, ahol a jegyzett tőke nem éri el a fenti összeget, a jegyzett tőkét legalább hárommillió forintra fel kell tölteni. Ennek végső, már többször módosított határideje 2017.03.15-e. A jegyzett tőke emelésének egyik lehetséges módja, ha a tulajdonosok azt pénz befizetésével teljesítik. A Ptk. nem tartalmaz előírást arra vonatkozóan, hogy a befizetést meddig az időpontig kell teljesíteni, de társasági szerződésben rögzíteni kell azt az időpontot, ameddig a tagoknak teljesíteniük kell a befizetést.

Tovább
Február 28.
Kötelező törzstőke emelés: közeleg a határidő

Március 15-ig maradt ideje annak a 63.558 kft.-nek, amely még nem emelte meg alaptőkéjét. Tavaly egy év haladékot kaptak azok a korlátolt felelősségű társaságok, amelyek nem emelték 3 millió forintra a törzstőkéjüket, amit az új Ptk írt elő.

Tovább
Február 22.
Március10-ig valamennyi bortermelőnek nyilatkozni kell tevékenységéről a NAV-nak

Minden bortermelőnek kötelező bejelentenie március 10-éig, hogy április 1-től egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kíván tovább tevékenykedni.

Tovább
Február 17.
Erdőbirtokossági társulat részére történő erdő átadása alapján kapott jövedelem adózása 2016-2017

Változtak az erőbirtokossági társulatok tagjainak adott juttatások adózási szabályai.

Tovább
Február 11.
Rendelkezés az adó 1 + 1 %-áról

Félő, hogy ez az új adóbevallási rendszer miatt sokan nem fognak nyilatkozni a felajánlásról, ezért e tekintetben csak a könyvelőirodák és a munkáltatók segítségére számíthatnak a felajánlást fogadó szervezetek.

Tovább
Február 11.
Kötelező törzstőke emelés: közeleg a határidő

Március 15-ig maradt ideje annak a 63.558 kft.-nek, amely még nem emelte meg alaptőkéjét. Tavaly egy év haladékot kaptak azok a korlátolt felelősségű társaságok, amelyek nem emelték 3 millió forintra a törzstőkéjüket, amit az új Ptk írt elő.

Tovább
Január 27.
Néhány év eleji adatszolgáltatási határidőről

2017.01.31-ig teljesítendő adatszolgáltatások:

Tovább
Január 21.
Rövid ideig élt a munkába járás 15 Ft/km költségtérítése

A Kormány módosította az utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendeletet, melynek értelmében a munkáltató a 15 Ft/km csupán 60 %-át kell, hogy megadja (tehát 9 Ft/km).

Tovább
Január 20.
Bizonytalanság az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése körül

2017.01.01-től módosult "Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről" szóló 2009. évi CXV. törvény.

Tovább
Január 12.
A számla kötelező adattartalma 2017.01.01-től (változás)

A belföldön letelepedett adóalanynak kötelező a számlán feltüntetnie a vevője adószámának első nyolc számjegyét, amennyiben a belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást teljesített, és a számlában áthárított adó eléri vagy meghaladja a 100 000 forintot. 2016.12.31-ig ez az érték 1 millió forint volt.

Tovább
2016
December 27.
A minimálbér és garantált bérminimum 2017. évben

(430/2016. (XII. 15.) Korm. rendelet) A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra.

Tovább
December 16.
Támogatás bankártya-elfogadó terminálok telepítéséhez

Terminálonként 80 ezer forint vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe az új bankkártya-elfogadó terminálokat telepítő és üzemeltető szolgáltatók a jogszabályban foglalt feltételek teljesülése esetén, derül ki a nemzetgazdasági miniszter rendeletéből, amely a december 6-i Magyar Közlönyben jelent meg.

Tovább
December 8.
Közeledik a feltöltési kötelezettség határideje

Belföldi illetékességű adózónak és a külföldi vállalkozónak egyes adófizetési kötelezettsége körében az év közben befizetett adóelőlegeit ki kell egészítenie a várható fizetendő adó összegére. Tehát a feltöltési kötelezettség 100 %-os feltöltésre vonatkozik.

Tovább
December 7.
Néhány gondolat az EKAER-ről

Az évközi változások értelmében útdíjköteles a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel végzett közúti árufuvarozással járó tevékenység is. A 3,5 tonna össztömeget meghaladó (túlpakolt) járművel fuvarozási tevékenységet kizárólag érvényes elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) számmal rendelkező adózó folytathat.

Tovább
December 5.
A megbízható adózói minősítés előnyeiről

Az állami adó- és vámhatóság a cégjegyzékbe bejegyzett adózót vagy áfa-regisztrált adóalanyt negyedévente, a negyedév utolsó napján fennálló adatok alapulvételével a tárgynegyedévet követő 30 napon belül minősíti.

Tovább
November 28.
Pénztárgép vásárlás támogatása a 2017.01.01-től online pénztárgép használatára kötelezettek részére.

Vissza nem térítendő támogatás nyújtható az üzemeltetőnek olyan pénztárgép beszerzéséhez, amely rendelkezik az NGM rendeletben megállapított műszaki követelményeknek való megfelelést igazoló forgalmazási engedéllyel.

Tovább
November 16.
NAV útmutató az online pénztárgép használatára újonnan kötelezett adóalanyi körről és azok teendőiről

Részletes tájékoztatót tett közzé a NAV honlapján az online pénztárgép használatára kötelezett adóalanyi kör bővüléséről és az azzal kapcsolatos teendőkről.

Tovább
November 10.
Jövőre kiemelten ellenőrzik a munkavédelemre és a munkaügyre vonatkozó szabályok betartását

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkavédelemre és a munkaügyre vonatkozó szabályok betartását a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017-es ellenőrzési terve alapján.

Tovább
November 2.
Adótartozás és következményei

Az adózó akkor jogosult bizonyos kedvezmények igénybevételére, választott adózási mód folytatására, revízió során kedvezőbb elbírálásra, letét alóli mentesülésre, adóigazolás igénylés alóli mentesülésre, ha adott időpontban nincs adótartozása, vagy adótartozása nem éri el a törvényben előírt mértéket. Hírünkben áttekintjük (a teljesség igénye nélkül), melyek ezek az esetek.

Tovább
Október 30.
Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása

Három millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető fiatalok vállalkozóvá válásához

Tovább
Október 27.
Lakóingatlanokon végzett szolgáltatás és a fordított adózás

A meglévő építési engedélyezési eljárások mellett az építésügyi szabályozás új kategóriaként vezetett be a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóingatlanok létrehozása esetére, az ún. egyszerű bejelentést

Tovább
Október 24.
Pénztárgépek utáni támogatás

2017. január 1-től bővül azoknak a vállalkozásoknak a köre, akik a nyugtakibocsátási kötelezettségüknek pénztárgéppel kötelesek eleget tenni.

Tovább
Október 18.
Jelenteni kell a NAV-nak a könyvelő címét

A vállalkozásnak be kell jelentenie a könyvelő címét, ha csak nála található meg a könyvelés

Tovább
Október 18.
Az elmaradt termékdíj bevallásról

Figyelmeztető levél várható az elmaradt termékdíjakról

Tovább
Október 15.
A növekedési hitelprogramról

Már csak év végéig igényelhetők a Növekedési Hitelprogram hitelei

Tovább
Október 15.
Az online pénztárgép kötelező használatáról

Megjelent a Magyar Közlönyben a pénztárgép rendelet módosítása

Tovább
Október 15.
A munkafelügyeleti ellenőrzésről

Októbertől indul az NGM őszi munkafelügyeleti ellenőrzése. A hatóság idén elsősorban a munkaidő, pihenőidő és ezek nyilvántartására vonatkozó szabályokat ellenőrzi.

Tovább
Szeptember 27.
El nem küldött számla és érvénytelenítő számla ugyanazon adómegállapítási időszakban

Mi a helyes eljárás, ha a ki nem küldött számla és annak érvénytelenítő számlája ugyanazon adómegállapítási időszakban kerül kiállításra? Erre ad választ hírlevelünk.

Tovább
Szeptember 27.
Szigorodnak a helyi adó mentesség szabályai, a NAV-on keresztül is benyújthatók az iparűzési adóbevallások

A helyi adó bevallásról 2017.01.01-től

Tovább
Szeptember 14.
EKÁER és a szüret

A szőlő szürethez közeledvén felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy bizonyos esetekben a szőlő beszállítása EKÁER – szám igénylését vonhatja maga után.

Tovább
Szeptember 12.
A belföldi fuvarozók napidíjáról

Korábban írtunk már a belföldi fuvarozók napidíj elszámolásáról. A kérdéssel kapcsolatos bizonytalanságra tekintettel a NAV adózói kérdésre összefoglalta az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Tovább
Szeptember 12.
Tájékoztatást adott ki az NGM a pénztárgépekkel kapcsolatban

Az NGM tájékoztatója alapján rövid összefoglaló a pénztárgépekkel kapcsolatos legújabb tudnivalókról.

Tovább
Augusztus 23.
A munkavédelmi képviselő válastásáról

2016.07.08-tól már 20 fő munkavállalói létszám esetén kell munkavédelmi képviselőt választani.

Tovább
Augusztus 23.
Az egyszerűsített foglalkoztatásról

Az egyszerűsített foglalkoztatásnak vannak korlátai, tehát érdemes áttekinteni még most, hogyan állunk ezzel. Szabálytalan egyszerűsített foglalkoztatás egyenlő a bejelentés nélküli alkalmazott foglalkoztatásával

Tovább
Augusztus 16.
Módosítani kell a diák munkavállalók szerződéseit

A szeptember 1-jétől hatályba lépő jogszabályváltozások miatt százharmincezer diák munkavállaló és háromezer cég szerződését kell újrakötni az iskolaszövetkezeteknél.

Tovább
Augusztus 15.
Változott a kiküldetés fogalma

A változás 2016.08.01-től hatályos

Tovább
Augusztus 3.
A számla formai hibája miatt nem veszhet el az adólevonási jog

Változott az adóhatóság álláspontja

Tovább
Július 20.
Pénztárgép kötelező használatóról

Bővül azon szolgáltatások és értékesítések köre, ahol kötelező a pénztárgép használata

Tovább
Július 12.
Nyugtaadási kötelezettség kitelepüléskor

A NAV tájékoztatója a nyugtaadás szabályairól alkalmi kitelepülésen.

Tovább
Július 4.
A nyári diákmunka szabályai

Az NGM munkafelügyeleti főosztálya tájékoztatója

Tovább
Június 1.
Vagyonvédelmi szolgáltatás 2016. évi rezsióradíja

Tovább
Június 1.
Közeledik az energetikai audit határideje

Év végéig bizonyos mértékkategória feletti vállalkozásoknak el kell végeztetni az energetikai auditot

Tovább
Május 22.
Kölcsönzött munkaerő figyelembe vétele a rehabilitációs hozzájárulás számításakor

2015.07.09. nappal módosult a 2011. évi CXCI. törvény, mely módosította a munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott személyek figyelembe vételét a rehabilitációs hozzájárulás létszám számításánál.

Tovább
Május 10.
Közeleg az SZJA-bevallások beküldési határideje!

A magánszemélyeknek május 20.-ig kell számot adniuk a 2015. évi jövedelmükről.

Tovább
Május 2.
Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás adózása

Tovább
Április 18.
Pályázati lehetőség fiataloknak !

Megjelent a "Fiatalok vállalkozóvá válása - Vállalkozás indítási költségeinek támogatása" című (GINOP-5.2.3-16) felhívás.

Tovább
Április 10.
Április 12. a negyedéves adóelőleg-fizetési határidő

Az önálló tevékenységet folytató magánszemélyeknek, így egyebek között a bérbeadóknak, óraadóknak, tervezőknek, szálláshely-szolgáltatást nyújtóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az egyéni vállalkozóknak április 12-éig negyedéves adóelőleget kell fizetniük.

Tovább
Március 23.
Újabb ágazatokra terjesztik ki az online pénztárgépek használatát

2016. szeptember 30-ától és 2017. január 1-jétől a kormány további ágazatokra terjeszti ki az online pénztárgépek használatának kötelezettségét – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.

Tovább
Március 3.
Mégsem kell a törzstőkét 2016.03.15-ig 3 millió forintra emelni

Az eredetileg hatályos rendelkezések értelmében a 2014.03.15-én (Ptk. hatályba lépése) már működő Korlátolt felelősségű Társaságoknak a törzstőkéjüket 3 millió forintra kell emelni 2016.03.15-ig.

Tovább
Február 22.
Február 25. - Bevallási határidő !

Az egyéni vállalkozóknak, és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek, a 1553-as nyomtatvány kitöltésével és benyújtásával 2016. február 25-ig kell eleget tenniük személyijövedelemadó-bevallási és fizetési kötelezettségüknek.

Tovább
Február 1.
Néhány fontos teendőről

Az egyéni vállalkozó, aki egyben gazdasági társaságnak is biztosított tagja, azon társas vállalkozó, akik egyszerre több társaságban is biztosított, minden évben nyilatkozik, hol kívánja megfizetni a járulék alsó határa utáni járulékot. Ezzel a témával, és a kisadózó vállalkozókkal kapcsolatos adatszolgáltatással foglalkozik hírlevelünk.

Tovább
Január 22.
Napidíj átalány belföldi közúti áruszállításban és személyszállításban

Tovább
Január 20.
Jegyzett tőke felemeléséből adódó adatszolgáltatási kötelezettség

A belföldi székhelyű társas vállalkozás az adóévet követő január 31-éig - jegyzett tőkéjének a saját tőke terhére történő felemelését, átalakulását vagy az általa kibocsátott átváltoztatható kötvény átalakítását követően az ügyletben érintett magánszemélyekről adatot szolgáltat az adóhatóság részére.

Tovább
Január 18.
Termékdíj átalány

Néhány szó a termékdíj átalányról.

Tovább
Január 3.
Számlázó programokkal kapcsolatos új előírás

Ellenőrizze számlázó programját !

Tovább
Január 1.
A minimálbér és garantált bérminimum 2016. évben

454/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet) A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra.

Tovább
2015
December 27.
A bevallási nyilatkozatról

A magányszemély a 2015. évben megszerzett jövedelmével kapcsolatos elszámolásának egy új lehetősége nyílt meg 2016-ban. Ez a bevallási nyilatkozattétel [Art 26/A. §].

Tovább
December 16.
A 2016. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről

Tovább
December 16.
Ügyvezetők, cégvezetők figyelem !

Ugye többször hallotta már cégvezetőként, hogy el kellene készíteni a cége kötelező szabályzatait? Hogy emiatt problémája lehet? A könyvelője biztosan említette már ezt Önnek, de a napi, fontosabbnak ítélt teendők miatt ez valahogy mindig háttérbe szorult.

Tovább
December 14.
Módosuló adótörvények 2016. VIII. rész

Tovább
November 29.
Indulunk !

Örömmel értesítjük partnereinket, hogy 2016. január 4-től nyitjuk meg könyvelőirodánkat. Címünk: 3933 Olaszliszka, Szent István út 14.

Tovább
November 11.
Megalakultunk !

Tovább
new-item-last-login