Nébih-útmutató a fakereskedő vállalkozásoknak

Tanácsokkal segíti a fakereskedő vállalkozásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal internetről letölthető útmutatója, nyilatkozta Nagy Dániel, a hivatal erdészeti igazgatóságának igazgatóhelyettese. Kiemelte, hogy 2016 óta a Nébih erdészeti igazgatósága felel a faanyagkereskedelmi-lánc ellenőrzéséért.

Az uniós rendszer célja, hogy kiszűrje az illegális fakitermelésekből és erdőirtásokból származó faanyag kereskedelmi rendszerbe kerülését. Hozzátette: a Nébih a gyakorlati tanácsokat tartalmazó útmutatóval segítséget nyújt a jogalkalmazóknak és a fakereskedőknek abban, hogy olyan nyilvántartást vezessenek, amely megfelel az uniós és a magyar jogi előírásoknak. Az útmutató részletesen bemutatja, hogy általános esetben hogyan kell kinéznie a beszállítói és a vevői nyilvántartásnak.

 

A tájékoztatóban felhívják a kereskedők figyelmét arra is, hogy ne vásároljanak EUTR vagy erdőgazdálkodási azonosítóval nem rendelkezőktől, mert ilyen esetben magas a kockázata annak, hogy a faanyag nem legális kitermelésből származik.

 

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login