Egy évet csúszik a számlázó rendszerek kötelező online adatszolgáltatásának bevezetése

Az Adótanácsadók Egyesülete örül, hogy a tavaszi adócsomag alapján a cégeknek egyelőre nem kell kötelezően valós időben adatot szolgáltatniuk a NAV-nak a 100 ezer forintot meghaladó összegű áthárított áfát tartalmazó számlák adatairól.

A kormány bejelentése alapján kötelezően csak 2018. júliusától működne a tervezett rendszer, 2017 júliusától önkéntes alapon lehetne becsatlakozni.

Az Egyesület szerint a számlázás NAV felé történő valós idejű bevezetését a jövőben sem tartják indokoltnak, mert csak a számlázó programokból kibocsátott számlák adatai állnának azonnal a NAV rendelkezésre. "A kézzel kiállított készpénzes számlákat továbbra sem látná a hatóság, ezért a számlázás online bekötése az adóhatósághoz nem alkalmas az adócsalások visszaszorítására" - érvelnek.

 

Az Adótanácsadók Egyesülete álláspontja szerint az adóhatóság részére jelenleg rendelkezésre álló 1 milliót áfát elérő számlák adataiból, az online pénztárgépekből és az ekáer rendszeréből már rendelkezésre állnak adatok, melyek összekapcsolásával, és azok alapján végzett ellenőrzéssel hatékonyan léphetnek fel az adóelkerülőkkel szemben.

Ráadásul a szervezet szerint a készpénzes fizetések aránya még mindig túl magas, ezért javasolják, hogy olyan adókedvezményeket, támogatási programokat dolgozzanak ki, amelyek ösztönzik a korszerű, biztonságos és az adóhatóság számára is könnyen ellenőrizhető elektronikus fizetési lehetőségek elterjesztését.

new-item-last-login