NAV útmutató az online pénztárgép használatára újonnan kötelezett adóalanyi körről és azok teendőiről

Részletes tájékoztatót tett közzé a NAV honlapján az online pénztárgép használatára kötelezett adóalanyi kör bővüléséről és az azzal kapcsolatos teendőkről.

Meghatározzák azt a TEAOR 08 besorolás szerinti tevékenységet folytató új adóalanyi kört, mely 2017. január 1-től kizárólag online pénztárgéppel tehet eleget nyugtaadási kötelezettségének (45.20, 45.32, 45.40, 49.32, 66.12, 86.10, 93.13, 93.29, 96.0.1, 96.04).

Az online pénztárgép használatára kötelezetté válók legfőbb teendője először regisztrációs kód igénylése a PTGREG nyomtatványon. A regisztrációhoz szükséges egyedi azonosító igénylésére szolgáló adatlap, illetve kitöltési útmutatója a NAV internetes honlapjáról (http://www.nav.gov.hu/--> Letöltések --> Nyomtatványkitöltő programok --> Egyszerű keresés/Összetett keresés) letölthető. Az adatlapot az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett üzemeltetők elektronikusan kötelesek benyújtani, egyéb esetben az adatlap papír alapon is benyújtható. A NAV az üzembe helyezési kódot a kérelem elektronikus úton történő megküldése esetén a beérkezéstől számított 5 napon belül a bejelentő elektronikus tárhelyére, a bejelentés postai úton történő megküldése esetén a beérkezéstől számított 8 napon belül postai úton megküldi az üzemeltető részére.

A nyugtaadási kötelezettség pénztárgéppel történő teljesítésére 2017. január 1-jétől kötelezett adózó az online pénztárgép beszerzéséhez támogatást igényelhet. A támogatásra vonatkozó részletszabályokat a NAV külön tájékoztatóban jelenteti meg, amint megjelenik a vonatkozó rendelet. Következő lépés az online pénztárgép kiválasztása és beszerzése. Az engedélyezett géptípusokról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet tájékozódni (http://mkeh.gov.hu).

A beszerzés a pénztárgép megvásárlásával, vagy akár bérlésével valósulhat meg. Ezt követi az online pénztárgép üzembe helyezése. A NAV által megküldött, a pénztárgép üzembe helyezéséhez szükséges üzembe helyezési kódról szóló értesítést a pénztárgép beszerzésekor az üzemeltető kinyomtatott formában átadja az eladónak, aki azt, valamint az AP számot rögzíti a pénztárgépben. (A pénztárgép bérlése esetén a gyakorlatban ez úgy kivitelezhető, hogy az üzemeltetést végző bérlő az általa kért üzembe helyezési kódot átadja a pénztárgépet megvásárló tulajdonosnak (bérbe adónak), aki annak segítségével az értékesítőnél üzembe helyezteti a pénztárgépet.) Miután ez megtörtént, a pénztárgép adóügyi ellenőrző egysége kapcsolatba lép a NAV szerverével, amely válaszüzenettel üzembe helyezi a pénztárgépet.

Mivel az online pénztárgép online üzemmódjához nem internet kapcsolatra, hanem mobil adatkapcsolatra van szükség, szerződést kell kötni mobilszolgáltatóval. Az adatszolgáltatáshoz szükséges adatkapcsolatot az online pénztárgép Adóügyi Ellenőrző Egységébe (AEE) beépített SIM-kártya biztosítja. A közvetlen adatlekérdezéssel megvalósuló adatszolgáltatáshoz szükséges adatkapcsolat folyamatos biztosítása érdekében az online pénztárgép üzemeltetőjének szolgáltatási szerződést kell kötnie a SIM-kártyát biztosító hírközlési szolgáltatóval. A szolgáltatási szerződés az online pénztárgépeket értékesítő vállalkozásoknál, forgalmazóknál is megköthető.

Az online kapcsolatot biztosító szolgáltatókra vonatkozó információk a NAV honlapján "Tájékoztató az online pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közötti adatkapcsolathoz szükséges szolgáltatást biztosító hírközlési szolgáltatókról [módosított]" címmel közzétett anyagban érhetők el. Egyedi mentesség is kérhető, melyet az üzemeltető a NAV-tól az erre a célra rendszeresített PTGM nyomtatványon kérhet.

 

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login