Gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítés

A Magyar Közlöny 179. számában megjelent az 560/2021. kormányrendelet a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséről.

Az adó-visszatérítés a 2021. évben megfizetett három adónemre vonatkozik:

- az összevont adóalapba tartozó jövedelmek személyi jövedelemadója (szja),

- az egyszerűsített közteherviselési támogatási szabályai szerinti közteher (ekho),

- a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata).

 

A jogosultak köre

Az adó-visszatérítés minden olyan magánszemélynek jár, aki 2021-ben akár csak egy napig, csak egy gyermek (kedvezményezett eltartott) után jogosult a személy jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény ( szja-törvény ) szerint családi kedvezményre, akkor is, ha azt nem veszi igénybe, vagy nem veszi igénybe.

 

Az adó-visszatérítés összege

Az adó-visszatérítés összege (jogosult személyenként külön-külön) sorrendben

 

- az adóalap-kedvezmények (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, súlyosan fogyatékos magánszemély személyi kedvezménye, első házasok kedvezménye) levonása után megállapított összevont adóalap 2021. évi adójának (15 százalék) az adókedvezmények (őstermelői kedvezmény) levonása utáni része; és/vagy

- a 2021. évi ekhoalapból levont ekho személyi jövedelemadónak minősülő része (9,5 százalék); és/vagy

- a kisadózó vállalkozást 2021. évre terhelő kata 25 százaléka,

de együttvéve (jogosultanként külön-külön) kéri a 2020. év december hónapja a Központi Statisztikai Hivatal által a teljes munkaidőben alkalmazható állókban közzétett nemzetgazdasági szinten bruttó havi átlagkereset tizenkétszeresének 15 százaléka, ezer forint kerekítve, azaz 809 ezer forint.

Nem jár adó-visszatérítés a külön adózó jövedelmek (például osztalék, árfolyamnyereség) adójából, a fizetővendéglátó tételes adójából.
 

Az adó-visszatérítés kiutalása

Az adó-visszatérítés a NAV a kifizetett és más adatszolgáltatásra kötelezett szervek adatszolgáltatása, valamint a magánszemélyi nyilatkozat szerint a rendelkezésére álló adatok alapján 2022. február 15-éig előleget utal ki annak alapján, hogy a ténylegesen járó összeghez hasonlóan mutató különbségek korrekció (további visszatérítés, esetleg szükséges visszafizetés) az adóbevallási tervezet összeállítása, annak javítása, vagy a szja-bevallás elkészítése során történik.

Ahhoz, hogy a jogosultság megállapítását, az adóvisszatérítés-előleg összegének meghatározását, a kiutalást teljes mértékben minden szükséges adat a NAV rendelkezésére álljon,

- a kifizetők előírt adatszolgáltatási kötelezettségét a 2021. adóévben 2022. január 20-áig kell teljesíteni;

- a magánszemély 2021. december 31-éig elektronikus úton vagy papír alapon nyilatkozatot tehet.

A NAV 2021. október 31-éig honlapján közzétették a nyilatkozat megtételének rendjére vonatkozó részletes tájékoztatást.

new-item-last-login