A Kata sok esetben bujtatott munkaszerződést takar, ki kell küszöbölni ezt a lehetőséget

A vállalkozások visszajelzése alapján a kisadózó vállalkozások tételes adója mögött sok esetben bujtatott munkaszerződés van, hívta fel a figyelmet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöksége. Kifejtették, hogy sokszor a munkáltató arra bírja rá munkavállalóit, hogy katá-s adózást válasszanak, ezáltal a munkavállaló vállalkozóként adózik. A "bujtatott munkavállaló" szempontjából hátrány, hogy nyugdíjazásakor a kata alapján fogják megállapítani a nyugdíját, amely így nagyon alacsony lesz.

A kamara nem tartja szerencsésnek, ha valaki nem vállalkozóként választja a katá-t, hanem munkavállalóként kényszerül ebbe a helyzetbe.

 

A kata jó megoldás, népszerű adónem a kisvállalkozók körében, de orvosolni kell a bújtatott munkaszerződésre lehetőséget adó jelleget.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter kifejtette, hogy a szaktárca is vizsgálni fogja a kata gyakorlatát az MKIK javaslataival, mivel sem a versenyképesség rontása, sem a visszaélések elősegítése nem volt célja ezen adónem elindításának.

 

Emlékeztetőként közöljük azt a hét pontot, melyből két pont teljesülése esetén nem állapítható meg a munkaviszony. Nagyon fontos, hogy a védekezés a kisadózó feladata.

 

-  a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette
-  a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem az 1 millió forintot meghaladó összeget juttató személytől szerezte
- az 1 millió forintot meghaladó összeget juttató nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan
- a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll
 -a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az 1 millió forintot meghaladó összeget juttató bocsátotta a kisadózó rendelkezésére
- a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg
- a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében nem minősül főállású kisadózónak feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel a kisadózó a naptári évben nem állt munkaviszonyban, vagy tagi jogviszonyban

 

Varga Ferenc

adótanácsadó
 

new-item-last-login