Jövőre változnak a kata-szabályok

2021. január 1-től, ha valaki katázik, akkor hárommillió forint feletti számlák esetén - ha ugyanaz a számlák kibocsátója -, 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre.

A havi fix tétel, ami most 50 ezer forint, nem változik.

 

Cél, hogy a katával történő visszaélések, a bújtatott foglalkoztatás megszűnjön.

A Pénzügyminisztérium elemzése szerint, míg 2013-ban, az adónem bevezetésekor a katát választóknak mindössze 3 százaléka volt foglalkoztatott, ez az arány 2019 végére jelentősen megnőtt: az akkor mintegy 377 ezer nyilvántartott katás közel 40 százaléka a vállalkozás megkezdése előtt alkalmazott volt, jellemzően munkaviszony keretei között foglalkoztatták.

 

Jövőre a katás vállalkozást bujtatott foglalkoztatottként alkalmazó cégnek 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie akkor, ha az egymás közötti ügyleteik egy éven belül meghaladják a 3 millió forintot. Lényeges, hogy a plusz terhet a cégnek kell megfizetni, kivéve, ha a kisadózó kifizetője külföldi.

 

A módosítási szabályok érintik a kapcsolt vállalkozási formát is. Jelenleg több nagyobb cég úgy spórol a közterheken, hogy a tulajdonosok katás vállalkozásaikon keresztül számláznak be a nagy cégnek, így pedig a kata szabályait kijátszva minimális közteherrel vesznek ki pénzt a cégből.

 

A kata alkalmazásából származó adóelőny többszöröződésének kizárása indokolja a harmadik lényeges változtatást is, amely szerint egy magánszemély csak egy vállalkozási formában lehet kisadózó. Az adóhivatal a bejelentéskor vizsgálni fogja, hogy a nyilvántartásában szerepel-e már kisadózóként a vállalkozó, és ha igen, az új bejelentést visszautasíthatja.

new-item-last-login