Változások az adótörvényben

A Pénzügyminisztérium gazdaságvédelmi és versenyképességet javító adótörvény-módosítási csomagot nyújtott be az Országgyűlésnek.

2020. július 1-től minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség.

 

Jövőre gyakorlatilag minden számláról online adatot kell szolgáltatni, amely előkészíti azt is, hogy a

 

NAV akár már 2021 tavaszától elkészítse a vállalkozások áfa bevallási tervezetét.

 

Az adóhivatal jelenleg a 100 ezer forintos áfa összeget elérő számlák adatait látja online, 2020. július 1-től már az úgynevezett belföldi áfa-alanyok részére, 2021. január 1-től a magánszemélyek részére kiállítottakat is.

 

Július 1-től számlát, illetve nyugtát kell kiállítani az úgynevezett áfa-mentes ügyletek nagy részéről is, így például a magán-egészségügyi, fogorvosi, oktatási szolgáltatásról, illetve az ingatlanértékesítésről is.

 

Tizenöt napról nyolcra csökken a számlakibocsátásra nyitva álló határidő.

 

2020. július 1-től egy teherré olvasztanák össze a nyugdíjjárulékot, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, valamint a munkaerő-piaci járulékot. Az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lenne.

 

Az egységes járulék biztosítja azt, hogy az őstermelők, illetve a megbízási jogviszonyban állók munka-erőpiaci ellátásokra való jogosultságot szereznek.

 

Kedvezőbbé válik 2020-tól a gyermekek után járó családi kedvezmény. Jelenleg az 1,5 százalékos mértékű munkaerő-piaci járulékból nem lehet levonni a kedvezményt, de július 1. után már a teljes, 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető a családi kedvezmény.

 

Forrás: www.online.kpe.hu

 

(A törvény elfogadását követően részletes tájokoztatást adunk hírlevél formájában)

new-item-last-login