Néhány gondolat a béren kívüli juttatásokról

A Széchenyi Pihenő Kártyára utalt támogatás adott évben juttatott összegét a juttatást követő második év május 31-ig lehet felhasználni. Így a kártyára 2015. évben utalt összeg 2017.05.31-ig használható fel.

 

Fontos, hogy a kártyán szereplő összeget szállásra adott előlegre is felhasználható, és így az a 2017. évi nyári nyaralás díjára ad fedezetet.

A fel nem használt utalvány lejártnak minősül, az elektronikus utalványon maradt összeget az intézmény június 30-ig fizeti vissza a munkáltatónak. 

A keretösszegekről:

 

Készpénzben biztosított béren kívüli juttatás keretösszege évi 100 eFt.

SZÉP kártyára utalt juttatás keretösszege évi 450 eFt.

DE a két juttatás együttes összeg sem lehet több évi 450 eFt-nál.

 

Év közben kezdődő, vagy megszűnő munkaviszony esetén a keretösszeget napokra kell arányosítani.

 

A keretösszeg túllépése

 

1. A készpénzben juttatott keretösszeget meghaladó juttatást a magánszemély jogviszonya szerint jövedelemként kell adózni.
 

2. A SZÉP kártyára utalt keretösszeget meghaladó juttatást egyes meghatározott juttatásként (nem kedvezményes adózású) kell kezelni.
 

3. Ha az együttes összeg meghaladja a 450 eFt keretösszeget, akkor vizsgálni kell először a készpénzes juttatást, és meg kell nézni, ez a keret belefér-e a keretösszegbe


- ha igen, e területen nincs teendő

- ha nem, jogviszony szerint adózni kell a többlet után
 

a készpénzben juttatott 100 eFt keretösszeg felet juttatott és 350 eFt-ot meghaladó SZÉP kártyára utalt összeg egyes meghatározott juttatásként adózik (a keretösszeg vizsgálatánál már a készpénzben adott juttatás jogviszony szerint adózott részét itt már nem kell figyelembe venni)

 

Varga Ferenc

adótanácsadó

new-item-last-login