Fontos határidő közeledik az őstermelőknek

Közeledik az őstermelői igazolványok 2020-as adóévre szóló érvényesíthetőségének határideje. Az őstermelők március 20-ig kérelmezhetik az aktuális adóévre szóló betétlapjukat, annak érdekében, hogy az igazolványuk érvényessége január 1. napjára visszamenőleges legyen, ezáltal biztosíthatják őstermelői jogviszonyuk folyamatosságát.

Az igazolványon látható öt év (pl. 2018-01-01 – 2022-12-31) az igazolvány hatályosságát jelenti, ami nem azonos az igazolvány érvényességével. A hatályos igazolvány csak az adott évre szóló betétlappal együtt érvényes.

 

A kamara felhívja az érintettek figyelmét arra is, hogy az érvényes igazolvánnyal nem rendelkező gazdálkodók nem minősülnek őstermelőnek, így ilyen minőségben értékesítési tevékenységet sem folytathatnak.

 

Aki elvesztette az érvényességet igazoló betétlapját, most még díjmentesen pótolhatja. Lezárt adóévre vonatkozóan a betétlap pótlására már nincs lehetőség.

 

Az igazolvány érvényességére vonatkozó tájékoztató jellegű információkat az érintettek megtekinthetik a NAK „Őstermelői adatok” menüpontban, valamint a „Nemzeti Agrárgazdasági Kamara” néven elérhető applikációban is.

new-item-last-login