Jövőre kiemelten ellenőrzik a munkavédelemre és a munkaügyre vonatkozó szabályok betartását

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkavédelemre és a munkaügyre vonatkozó szabályok betartását a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017-es ellenőrzési terve alapján.

 A munka.hu-n közzétett terv szerint az ellenőrzésekben jövőre a munkavédelemi szabályokat kiemelten vizsgálják az építőiparban, a kereskedelemben és a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásánál.


A munkaügyi szabályok esetében a munkaviszony megszűnését, a munkavállalói jogviszonyok rendezettségét, az egyszerűsített foglalkoztatást, illetve a személy- és vagyonvédelem területén tevékenykedő munkáltatókat ellenőrzik kiemelten.

Az építőiparban a vizsgálatokat 2017 második negyedévében, a kereskedelemben a negyedik negyedévben végzik majd, a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának körülményeit pedig a harmadik és a negyedik negyedévben ellenőrzik. A munkaügyi vizsgálatok márciusban-áprilisban a munkaviszony megszűnésének ellenőrzésével indulnak, június-júliusban következik a munkavállalói jogviszonyok rendezettségére és az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályok felülvizsgálata, október-novemberben pedig a személy- és vagyonvédelem területén tevékenykedő munkáltatókat ellenőrzik.
 

A tájékoztatásban emlékeztetnek arra, hogy a szabályok megsértőire kiróható munkavédelmi bírság 50 ezertől 10 millió forintig, a munkaügyi bírság pedig 30 ezer forinttól 20 millió forintig terjedhet.

 

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login