Kötelező törzstőke emelés: közeleg a határidő

Március 15-ig maradt ideje annak a 63.558 kft.-nek, amely még nem emelte meg alaptőkéjét. Tavaly egy év haladékot kaptak azok a korlátolt felelősségű társaságok, amelyek nem emelték 3 millió forintra a törzstőkéjüket, amit az új Ptk írt elő.

Ennek eredetileg 2016. március 15-én járt volna le a határideje, ezt azonban kitolták idén március 15-re. Korábban a minimális alaptőke 500 ezer forint volt, az új Ptk ezt 3 millió forintra emelte. Az elmúlt egy évben csak a kft-k egy része tett eleget az előírásnak, írja egy pénzügyi portál. Jelenleg összesen 63.558 olyan korlátolt felelősségű társaság található a céginformációs rendszerben, amely ellen nem folyik eljárás (felszámolás, végrehajtás), és alaptőkéje nem éri el a 3 millió forintot, nyilatkozta sajtóérdeklődésre az Opten céginformációs igazgatója. Ezek a cégek feltehetően folytatnák a működést, így ennyi kft-nek kellene március 15-ig tőkét emelnie.

 

A tőkeemelés megoldható eredménytartalékból (a korábbi években megtermelt, de a cégben hagyott eredményből), pénz befizetésével bankszámlára vagy házipénztárba, apporttal vagy tagi hitelből. Az eredménytartalék esetében fontos tudni, hogy egy társasági adó utáni, de osztalékadó előtti jövedelem, viszont a tőkeemelés miatt nem keletkezik adókötelezettség, tehát nem kell a tagnak adóznia utána, csak ha az üzletrészét eladja, vagy a cég megszűnik. Utóbbi esetben ez után a rész után az osztalékadót meg kell fizetnie. A felsorolt eshetőségek kombinálhatók, például ha az eredménytartalék nem elég, még mindig bevihető mellé vagyontárgy, és készpénz is befizethető. A tőkeemelés halasztottan is teljesíthető. Ilyen esetben az alaptőkét a cég felemeli azzal, hogy a befizetést a tagok akár évekkel is elhalaszthatják, vagy akár több részletben is teljesíthetik. Addig viszont, amíg ténylegesen nem történik meg a teljes befizetés, nem lehet osztalékot fizetni. A tagi kölcsönnel a nem pénzbeli hozzájárulás szabályai szerint emelhető a törzstőke, ez tehát az apporttal esik egy besorolás alá. Mivel a követelés tulajdonosává a kft. válik, aki egyben a kötelezett is, a követelés-kötelezettség kioltja egymást, a kölcsön megszűnik. A követelés névértéken történő tőkeemelése esetén sem a társaságnak, sem a magánszemélynek nem keletkezik kötelezettsége, nincs illetékkötelezettsége sem.

 

A tavalyi módosítás eltekint a korlátolt felelősségű társaságokat terhelő kötelező tőkeemelés után járó 40 ezer forintos illeték megfizetésétől, csak 15 ezer forintot kell kifizetni. Ezen felül az ügyvédi díj jelent még költséget.

 

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login