Felszolgálási díj
A felszolgálási díj a vendéglátó üzletben közreműködők bevétele kell hogy legyen, azt havonta kell a közreműködőknek kifizetni. Az üzlet vezetése a felosztás módját és arányát általában előre rögzíti.
2020.06.30-ig
A felszolgálási díj a magánszemély adómentes bevétele [Szja tv. 1. számú melléklet 4.21. pont], a kifizető a befolyt díj után 15 % mértékű nyugdíjjárulékot köteles fizetni [Tbj. 26. § (7)].
Nyugdíj megállapítás során jövedelemkánt a felszolgálási díj 81 %-át kell figyelembe venni [Tny 22. § (1) e)].
2020.07.01-től
Járulékalapot képez a felszolgálói díj [Tb. 27. § (1) a)]. A társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 %, A kifizetett a felszolgálói díj után a kifizető 18,5 % társadalombiztosítási járulékot fizet. [Tb.25. § (1)].
Nyugdíj megállapítás során jövedelemkánt a felszolgálási díj 81 %-át kell figyelembe venni [Tny 22. § (1) e)].
Borravaló
A borravalót a vendég a teljesített szolgáltatásnyújtás ellenértékének megfizetésével együtt, de annak összegén túl közvetlenül a felszolgáló személynek nyújtja.
2020.06.30-ig
A Tbj. nem kötelező módon, kizárólag lehetőségként írja elő a borravaló utáni nyugdíjjárulék fizetését. Ha a felszolgáló úgy dönt, hogy a borravaló után nyugdíjjárulékot fizet, annak mértéke 15 %.
Nyugdíj megállapítás során jövedelemkánt a borravaló díj 81 %-át kell figyelembe venni [Tny 22. § (1) f)].
A juttatás a magánszemély adómentes jövedelme [Szja tv. 1. számú melléklet 4.21. pont]-
2020.07.01-től
A Tb. törvény már nem tekinti járulékalapnak a borravalót, így nincs lehetősége a magánszemélynek 18,5 % társadalombiztosítási járulékot fizetni. Ez időponttól kezdődően nyugdíj megállapításnál az így kapott juttatást (borravalót) nem lehet figyelembe venni.
Varga Ferenc
adótanácsadó