Ügyvezetők, cégvezetők figyelem !

Ugye többször hallotta már cégvezetőként, hogy el kellene készíteni a cége kötelező szabályzatait? Hogy emiatt problémája lehet? A könyvelője biztosan említette már ezt Önnek, de a napi, fontosabbnak ítélt teendők miatt ez valahogy mindig háttérbe szorult.


Ön mint felelős cégvezető tisztában van a következőkkel?

 

  1. 500 000 Ft-os MULASZTÁSI BÍRSÁGOT kockáztat azzal, ha nincsenek rendben a kötelező számviteli szabályzatai. Az alakulást követő 90 napon belül el kell készíteni a kötelező számviteli szabályzatokat. A bírság mindaddig duplázható amíg el nem készítik. Nem lehet elkerülni az elkészítését!
  2. A szabályzatok elkészítése kizárólag az ÖN FELELŐSSÉGE! Öntől fogják kérni a szabályzatok bemutatását. Azon felül, hogy megbírságolhatjak a cégét, Ön - mint a cég képviselője - személyesen is felelősségre vonható a Btk. 403. szakasza szerint.
  3. A szabályzatok elkészítése NEM A KÖNYVELŐ FELADATA. A könyvelési díj nem tartalmazza a szabályzatok elkészítését, az külön megállapodás tárgya kell, hogy legyen. Mint ahogy - de ezt természetesnek veszi mindenki - egy pályázat összeállítása sem könyvelői feladat, az külön megbízás tárgyát képezi. A könyvelője Ön nélkül és Ön a könyvelője nélkül, ha akarnák sem tudnák elkészíteni a szabáIyzatokat, hiszen szakmai és gazdasági döntéseknek megfelelően kell azokat összeállítani. Jó ha tudja, hogy mit, miért és hogyan szabáIyoz le, mert a revízió nemcsak a szabáIyzatok meglétét, hanem az abban foglaltak betartását is ellenőrzi!
  4. A szabályzatokat FRISSÍTENI KELL a jogszabályváltoztatások függvényében. Ha változik valamelyik szabályzatot érintő jogszabály, azt 90 napon belül át kell vezetni a meglévő szabáIyzatokon. Ennek elmulasztasa ugyanúgy szankcionálható.


Bővebb információt a letölthető, csatolt dokumentumban talál!
 

Témához kapcsolódó, letölthető dokumentumaink:
Cégvezetőknek cegvezetoknek-0001.pdf
new-item-last-login