A munkavédelmi képviselő válastásáról

2016.07.08-tól már 20 fő munkavállalói létszám esetén kell munkavédelmi képviselőt választani.

A munkavédelmi képviselő választásáról


A munkavállalók a biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos jogaik és érdekeik képviseletére jogosultak maguk közül munkavédelmi képviselőt választani [Mvt. 70/A. § (1)].
Munkavédelmi képviselőt kötelező választani minden munkáltatónál, ahol a munkavállalók létszáma legalább húsz fő. 2016. július 7-ig ez a létszámhatár 50 fő volt!
A választás lebonyolítása és a feltételek biztosítása a munkáltató kötelezettsége [Mvt. 70/A. § (1) a)].
A munkavédelmi hatóság közigazgatási bírsággal sújtja a munkáltató képviselőjét, ha a munkavédelmi képviselőt jogai gyakorlásában akadályozza [Mvt. 82/D. § (1)]. A bírság összege ötszázezer forintig terjedhet [Mvt. 82/D. § (2)]
A munkavédelmi hatóság munkavédelmi bírságot alkalmaz az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó követelmények teljesítését elmulasztó munkáltatóval szemben [Mvt. 82. § (1). A munkavédelmi bírság összege 50 000 Ft-tól 10 000 000 Ft-ig terjedhet [Mvt. 82. § (3)].
Azoknál a munkáltatóknál, ahol még nincs választott munkavédelmi képviselő, 2016. július 8-át követően fél éven belül meg kell tartani a munkavédelmi képviselő választást.
Varga Ferenc
adótanácsadó

new-item-last-login