Felkészült az adatvédelmi változásokra?

Itt a tavasz, ismét változtak az adatvédelmi szabályok, amelyeket minden cégnek és vállalkozónak be kell tartania. Az adatvédelmi szabályok GDPR-al való összhangba hozatala céljából összesen 86 törvénymódosítás lép hatályba 2019. április 26-án, ezek egy része érinti a cégeket és a vállalkozásokat.

A törvénymódosítások miatt azonnali adatvédelmi feladatokat kell végrehajtani az adatvédelmi bírság elkerülése érdekében. Az adatvédelmi szabályzatokat, tájékoztatókat azonnal módosítani kell és ezeknek megfelelően kell eljárni. Ezen változtatások elvégzése és betartása komoly terhet ró a kisebb cégekre,  vállalkozásokra, mert méretükből adódóan nem rendelkeznek állandó szakmai háttérrel.

Az adatvédelmi hatóság az elmúlt hónapokban számos bírságot szabott ki. 11 millió forint összegű bírság került kiszabásra azért, mert az adatkezelő elmulasztott bejelenteni egy adatvédelmi incidenst. (Az általa kezelt személyes adatok kiszivárgása miatt azok az interneten bárki által elérhetővé váltak.)

Egy másik ügyben kamerafelvételek jogellenes törlése miatt egymillió forintos adatvédelmi bírság került kiszabásra (NAIH2018/5559). Szintén egymillió forint összegű adatvédelmi bírságot szabott ki a hatóság egy ügyben a telefonszám indokolatlan megőrzése miatt (NAIH2019/2526).

Az Egzatik Szakkiadó Kft. egy évvel ezelőtt készítette el a GDPR kompatibilis adatvédelmi iratminta csomagját, amelyet azóta folyamatosan aktualizál. Ezzel elősegítve azt, hogy előfizetői a megváltozott adatvédelmi követelményeknek meg tudjanak felelni.
A 2019. április 26-tól hatályos változásokkal módosított adatvédelmi iratmintákat a szabalyzat.com és a Könyvelői Praktikum előfizetői napokon belül letölthetik. Az aktualizált adatvédelmi iratminta csomag a shop.egzatik.hu weboldalon is megvásárolható lesz.

Az adatvédelmi iratminta csomag részét képezi a legfontosabb aktuális adatvédelmi teendőket rögzítő ellenőrző lista is.

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login