NAV-figyelmeztetés az útnyilvántartásokkal kapcsolatban

Figyelmeztetést tett közzé az adóhatóság az útnyilvántartásokkal kapcsolatban. Nincs lehetőség a hiányos, illetve valótlan adattartalmú kimutatásokat utólag (tanúkkal, jelenléti ívekkel, szerződésekkel) bizonyítani. Az adótörvényben kötelezően alkalmazandó és tételes felsorolás van arról, hogy a gépjármű költségelszámolásához milyen okirattal kell rendelkezni, és annak milyen adatokat kell tartalmaznia.

Ha a felsorolt tartalmi kellékek közül akár csak egy is hiányzik, az útnyilvántartásra jogszerűen nem lehet költségelszámolást alapozni. A jogszabályi követelményeknek nem megfelelő útnyilvántartás esetében becslési eljárás sem alkalmazható a gépjármű-üzemeléssel összefüggő költségek megállapítására, hiszen azzal az adóhatóság az adózók törvény által kötelezően előírt igazolási kötelezettségét venné át.

 

Fentiek érdekében a NAV számba vette, hogy miket kell feltétlenül tartalmazni a kimutatásoknak:
 

- az útnyilvántartást járművenként kell vezetni
 

- fel kell tüntetni:
 

1. az üzemi célú futás kezdő és záró kilométeróra-állását

2. a gépjármű típusát, forgalmi rendszámát, a fogyasztási normát

3. a kilométeróra állását az év első és utolsó napján (amennyiben a költségelszámoláshoz szükséges, akkor ezt az adatot havonta kell bejegyezni)

4. az utazás időpontját (a valóságnak megfelelően)

5. az utazás célját (honnan hova történt az utazás)

6. a felkeresett üzleti partner(ek)et

7. a közforgalmú útvonalon megtett kilométerek számát

 

Az előbbieken túl az útnyilvántartás tartalmazhatja az előzőekkel kapcsolatos üzemanyag-vásárlás időpontját és költségeit is. A törvény értelmében minderre attól függetlenül van szükség, hogy a vállalkozás melyik költség-elszámolási módot alkalmazza.

 

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login