Jelentenie kell a kisboltoknak is, hogy mennyi tejet adtak el

Újabb adminisztrációs teher került a kisboltokra: minden három hónapban be kell számolniuk arról, hogy mennyi tejet és tejterméket értékesítettek. A Földművelésügyi Minisztérium 2017. január 1-ig visszamenőleg kiterjesztette az adatszolgáltatási kötelezettséget azon kiskereskedelmi vállalkozásokra, amelyek éves nettó tej és tejtermék árbevétele meghaladja a 25 millió forintot

A kiskerekedői jelentési kötelezettségnek 3 havonta, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felé kell eleget tenni, és havi bontásban tartalmaznia kell az értékesített tej és tejtermékek mennyiségi adatait. A tej, tejtermékek forgalmi részaránya átlagosan 12-15 százalék a teljes forgalomból az 1000 m/2 alatti szupermarketekben és élelmiszerboltokban.

A 25 millió Ft/év tej és tejtermék nettó árbevétel a kiskereskedő összforgalmából számítva azt jelenti, hogy a rendelet hatálya kiterjed már a nettó 160-200 millió Ft/év forgalmi nagyságrendű vállalkozásokra is, amely nettó 450 - 550 ezer Ft napi árbevételt jelent.

A 450.000 Ft napi nettó árbevételt a legkisebb élelmiszer kiskereskedők is elérhetik, de ilyen típusú adatszolgáltatásra képtelenek, hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség.

A szövetség szerint számítógépes bolti rendszer nélkül nem lehet ezeket az adatokat kigyűjteni, a manuális feldolgozás vállalhatatlan, ezen kívül az első jelentési határidőig, 2017. március 31-ig nem lehet feldolgozni és bevallani olyan adatokat, amelyeket korábban nem gyűjtöttek a vállalkozások.

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login