A munkafelügyeleti ellenőrzésről

Októbertől indul az NGM őszi munkafelügyeleti ellenőrzése. A hatóság idén elsősorban a munkaidő, pihenőidő és ezek nyilvántartására vonatkozó szabályokat ellenőrzi.

Szabályszegés esetén kötelezi a munkáltatót a szabálytalanság meghatározott időn belül történő megszüntetésére, illetve megállapítja a jogsértést. A kiszabható bírság harmincezer forinttól tízmillióig terjedhet.

Legfontosabb szabály a beosztás szerinti napi munkaidő tizenkét órás, a heti munkaidő negyvennyolc órás maximális mértéke. Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén utóbbit átlagosan kell figyelembe venni. Abban az esetben, ha a munkavállalóval írásban kötött megállapodás alapján a munkavállaló hosszabb teljes napi munkaidőben dolgozik, a maximális napi mérték huszonnégy, míg a maximális heti beosztás szerinti munkaidő hetvenkét óra is lehet. A napi pihenőidőnek, amelyet a munka befejezése és a másnapi munkavégzés megkezdése között kell kiadni, legalább tizenegy órának kell lennie.

Vizsgálhatják a rendkívüli munkaidő éves maximális mértékét is, amely kétszázötven óra, kollektív szerződés rendelkezése esetén háromszáz óra lehet. A munkaközi szünet mértéke a hat órát meghaladó munkavégzés esetén húsz, kilenc órát meghaladó munkavégzés esetén negyvenöt perc, külön megállapodás alapján legfeljebb hatvan perc. Csak a munkavégzés megszakításával adható ki, legalább három és legfeljebb hat óra munkavégzést követően.

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login