Magyar Könyvelők Országos Egyesülete: petíció a katázás szigorítása ellen

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) tiltakozik a kata-adó tervezett szigorítása ellen, bár még nem lehet tudni, mi valósul meg a tervekből. Az MKOE alelnöke szerint a szigorítás a törvényes út elhagyásához és/vagy egzisztenciális válsághoz vezethet. Az MKOE ellenzi a tervezett változtatásokat, ezért indít petíciót.

Egy kiszivárgott Pm-tervezet szerint a havi 50 ezer forintos adófizetés összege nem változna, de azoknak, akik a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláznak egy ügyfélnek úgy, hogy ez teljes bevételük több mint felét adja, e bevétel után 40 százalék adót kellene fizetni.

 

Összeghatártól függetlenül 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó akkor is, ha a katás vállalkozó a korábbi munkáltatójának számlázik. Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el a NAV felé.

 

A többes katázás 2021. január 1-től megszűnne (Ev és Bt). Aki nem választja ki, hogy melyik katás vállalkozását vinné tovább, annak mindegyik katázást törölnék.

 

A munkaviszonnyá való átminősítés hét feltételéből az eddigi kettő helyett 2021-től már legalább négyet kellene teljesíteni.

 

A sajtóhírekre reagálva Gulyás Gergely kormányszóvivő megerősítette, hogy létezik a munkaanyag, már volt is a kormány előtt. Szigorítás olyan értelemben jöhet szóba, hogy a visszajelzések szerint számos esetben munkaviszonyt bujtatva foglalkoztatják az embereket katás vállalkozóként, ezért ennek részletszabályaiban lehet változás.

 

A Pm közleményben hangsúlyozta, hogy a kormány nem tervezi a kisadózó vállalkozók tételes adójának drágítását.

 

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login