A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete petíciót indított a tervezett KATA-módosítások ellen.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye: „a kormány lábon szeretné lőni magát a KATA szigorításával”

Nagyon sajnálják, hogy a kormány lábon szeretné lőni magát a kata szigorításával, miközben a NAV már bizonyította, hogy a volt munkavállalók akkor katáznak, ha egyébként is megfelelnek a feltételeknek. A NAV Ellenőrzési Főosztályán készült egy összefoglaló a 2019-es ellenőrzések tapasztalatairól, ami alátámasztotta, hogy nincs visszaélésszerű katázás a volt munkavállalók körében.

 

Ha a törvénymódosítás elnagyolt lesz, akkor be fog indulni a teljesen törvényes körbeszámlázás, ahol közvetített szolgáltatásként fogják továbbadni a cégek egymás között a katás teljesítéseket.

 

Nem gondolt a kormány az ügyvédekre, vagy az olyan szolgáltatásokra, ahol természetszerűleg nagy összegű az egy kuncsaft által fizetett megbízási díj.

 

Ráadásul a törvénymódosítás betiltja a többes katázást is, plusz a kapcsolt vállalkozásnak való beszámlázásra úgy szab ki 40% adót, hogy az továbbra is munkaviszonnyá átminősíthető.

 

Összefoglalva: az Egyesület véleménye szerint következménye lesz annak, hogy a kormány lényegében megvonja a nagyobb megrendelőkkel rendelkezőktől a kisadózást, a magyar embereknek és a megbízóiknak komoly anyagi hátrányt okozva. A változtatásra a 2021-ig tartó felkészülési idő is túl kevés.

new-item-last-login