Regisztráció: új teher várható a kerti, fúrt kutakra

Hamarosan több vízgazdálkodási rendelet is módosulhat, többek között az is, amely az évi 500 köbméternél nem több vízkivételű, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemelő kutakról szól.

A hatályos szabályozás értelmében csak az ilyen kút ásásához, illetve fúrásához kell a helyi jegyző engedélyét kérni. A készülő módosítás szerint nemcsak a kút létesítéséhez, hanem üzemeltetéséhez és fennmaradásához is engedély lesz szükséges. A tervezet szerinti új űrlapon nyilatkozni kell arról is, hogy a tulajdonos naponta és melyik idényben hány köbméter vizet vesz ki a kútból, van-e a kútnak aknája, illetve milyen szivattyúval és milyen átmérőjű csövön továbbítja a vizet a házba, vagy pedig a locsolóhoz. Meg kell majd határozni a kút maximális vízhozamát és fotódokumentációt is csatolni kell.

Sajtótájékoztatóján a Jobbik képviselője a fúrt és ásott kutak fenntartási engedélyének ingyenességét kérte. Arra hivatkozott, hogy a regisztráció több 10 ezer forintba kerül, amit sokan nem tudnak kifizetni, miközben vidéken rengeteg ember egyedüli vízforrása a kút, százezrek élnek tanyákon, ahol nincs vezetékes vízhálózat. A politikus a kisembereket kizsákmányoló intézkedésnek nevezte a jogszabályt, és azt is megjegyezte, azt gyanítja, hogy az nem egyszeri lesz, hanem a vízkivételt is megadóztatná a kormány. A törvényi indoklás azt tartalmazza, hogy a cél a vízkészletjárulék fizetése alóli általános kivétel megszűntetése. Toroczkai szóvá tette azt is, hogy amennyiben egy akár 100 éves kutat nem találnak alkalmasnak, akkor azt be kell temetni, és víz nélkül maradhatnak emberek.

 

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login