Év végéig minden dolgozónak ki kell adni a szabadságát

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságot. A törvény szerint ettől csak néhány esetben lehet eltérni, hívta fel a figyelmet az egyik legnagyobb személyzeti szolgáltató kft. a sajtóhoz eljuttatott közleményében.

Már másfél hónappal a naptári év vége előtt fennakadásokat is okozhat a cégeknél, ha minden munkavállalójának kiadja az idei évben esedékes szabadságát. Arra is rámutatnak, hogy a szabadság idei kiadásának elmaradása főszabály szerint akkor is jogszabálysértésnek minősülhet, ha az adott időszakban a munkavállaló nem akart szabadságra menni, mivel a munkáltató köteles kiadni a dolgozó éves szabadságát.

 

A szabadságkeretéből a munkavállaló mindössze 7 munkanappal rendelkezhet szabadon. A következő évre csupán az életkor szerint járó pótszabadság vihető át, ami kortól függően 1-10 nap lehet. A pótszabadság átvitele nem automatikus, erről a feleknek naptári évenként külön meg kell állapodniuk. A szabadság kiadása akkor is átcsúszhat a következő évre, ha a munkaviszony október 1-én vagy azt követően kezdődik. Ilyenkor az adott időszakra járó tárgyévi szabadság a következő év március 31-éig adható ki. Abban az esetben vihető még át a szabadság a következő évre, ha a munkavállaló oldalán merül fel olyan ok, ami lehetetlenné teszi a szabadság kiadását. Ilyenkor az ok megszűnését követő 60 napon belül kell megkezdeni a kiadást.

 

Leggyakoribb ilyen ok a keresőképtelenséget jelentő betegség vagy gyesről való visszatérés. Ha pedig a szabadság kivétele már a tárgyév végén megkezdődött, akkor a következő évre átnyúlóan 5 munkanap szabadság vihető át. A közlemény szerint az év végéhez közeledve minden cégnek időszerű átvilágítania, melyik munkavállalója hol tart az idei szabadságának felhasználásában, különösen annak fényében, hogy a munkáltató 15 nappal előre köteles közölni a munkavállalóval azt, hogy szabadságra küldi.

 

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login