A NAV figyelmeztetése a szabadidős sporttevékenység díjának elszámolásáról

A társas vállalkozások ellenőrzésekor a NAV gyakran találkozik azzal a problémával, hogy a vállalkozás a munkavállalóknak nyújtott szabadidős sporttevékenység-szolgáltatások díját tárgyévei költségként számolja el, megfeledkezve arról, hogy azok egyes meghatározott juttatásnak minősülnek.

Egy kiemelt adózó átfogó ellenőrzése alkalmával derült fény arra, hogy a vállalkozás a számlákban feltüntetett sport-terembérlet, illetve nevezési díjtételek – mint egyes meghatározott juttatások – után elmulasztotta bevallani és megfizetni a személyi jövedelemadót, valamint az egészségügyi hozzájárulást.

 

Az adózó eljárása ellentétes az Szja tv. 70. § (3) bekezdésével, hangsúlyozza közleményében a NAV. A vonatkozó törvényhely szerint ugyanis „egyes meghatározott juttatásnak minősül az olyan ingyenes vagy kedvezményes termék, szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel, amelynek igénybevételére egyidejűleg több magánszemély jogosult, és a kifizető – jóhiszemű eljárása ellenére – nem képes megállapítani az egyes magánszemélyek által megszerzett jövedelmet”.

 

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login