Új lendületet adhat a lakásépítéseknek az ismét bevezetendő 5 százalékos lakásáfa

Visszatérhet az elmúlt négy évben tapasztalt lakásépítési lendület az ismét életre hívott kedvezményes, 5 százalékos lakásáfának köszönhetően, közölte egy ingatlanhirdetési portál.

Elemzésében Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentésére reagált, amelynek értelmében a 2022 végéig zajló építkezések esetében ismét 5 százalék lesz a lakásépítés áfája.

 

A kedvezményes lakásáfa árakra gyakorolt hatásáról megjegyezték, hogy ez attól is függ, hogy mennyire növekszik az új lakások kínálata, és a vevők milyen arányban vásárolnak saját vagy befektetési célra.

Kitértek arra is, hogy a 2020-ban történt áfaemelkedésből adódó kockázatok miatt a legtöbb beruházó az ingatlan nettó vételárát és a mindenkor aktuális áfa összegét kérte az előszerződésekben a vevőktől. Az áfacsökkentés miatt viszont így a vevők jóval kevesebbet fizethetnek ezekért az ingatlanokért.

 

Közben Novák Katalin tárca nélküli miniszter bejelentette: azok, akik csokkal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól az 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik

 

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login