Néhány gondolat az EKAER-ről

Az évközi változások értelmében útdíjköteles a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel végzett közúti árufuvarozással járó tevékenység is. A 3,5 tonna össztömeget meghaladó (túlpakolt) járművel fuvarozási tevékenységet kizárólag érvényes elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) számmal rendelkező adózó folytathat.

Nem tartozik az EKAER hatálya alá az alábbi termékekkel végzett közúti fuvarozással járó tevékenység:

- ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek esetén

1. ha azok együttes bruttó tömege a 2500 kg-ot

ÉS

2. azok együttes adó nélküli értéke az 5 millió forintot nem haladja meg,

 

Nem tartozik az EKAER hatálya alá az alábbi termékekkel végzett közúti fuvarozással járó tevékenység:

- ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó kockázatos termékek esetén

1. ha azok együttes bruttó tömege az 500 kg-ot

ÉS

2. azok együttes adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot nem haladja meg.

 

Mire kell figyelni?

 

1. A gépjármű össztömege alatt a járműszerelvény össztömegét kell érteni. Így könnyen meghaladhatja már az össztömeg a 3,5 tonnát, talán még akkor is, ha az utánfutón nincs termék.
 

2. Belföldi adóköteles értékesítés esetén az EKAER számot az eladó kéri meg. Fontos tisztázni (esetleg a gépkocsivezetőt nyilatkoztatni), hogy a járműre (járműszerelvényre) más értékesítőnél további áru nem kerül felpakolásra. Ez azért is fontos, mert lehet hogy az első értékesítő által felpakolt áru mennyisége vagy értéke miatt még nem kell EKAER számot kérni, de további felpakolás esetén már az egész szállítmány EKAER köteles lesz.
 

Az adóhatóság nem bírságol, ha EKAER számot kér az adóalany akkor is, ha az nem kötelező. Fontos azonban, hogy a közölt adatok pontosak legyenek. Így talán elkerülhető az előző bizonytalanságból eredő büntetés.
 

Bírságolható viszont az engedélyezett tömegnél nagyobb tömeggel történő terhelés. A közutakon folyamatosan bővítik a gépjárművek súlyát ellenőrző pontokat.

 

Varga Ferenc

adótanácsadó

new-item-last-login