Online adatszolgáltatás a kiállított számlákról (2020. július 1-től)

Korábbi hírleveleinkben már érintettük, de ismételten fel kívánjuk hívni partnereink figyelmét a minden vállalkozót érintő adatszolgáltatási kötelezettség közelgő határidejére.


ELŐZMÉNYEK
2018. júliusától életbe lépett a NAV Online Számla Adatszolgáltatás, melynek lényege az, hogy a kiállított számlákat az kibocsátónak  le kellett jelentenie, amennyiben annak ÁFA tartalma elérte a 100.000 Ft összeghatárt és a vevő magyarországi cég volt. Ezt a funkciót az online számlázó rendszerek kényelmi okokból automatizálták, vagyis a lejelentés a számla gépi kiállításakor megtörtént, csak a kézi számláit kellett a NAV felületén egyesével bepötyögni, melyre egyébként 5 nap határidőt kaptak.

SZIGORÍTÁS 2020. JÚLIUS 1-TŐL

- Minden kiállított számla jelentés köteles, melyminden belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére kiállított
- Fordított ÁFA tartalmú ügyleteket tartalmaz
- Adómentes ügyleteket tartalmaz

A kézzel kiállított számlák bejelentésére a továbbiakban csak 4 munkanap áll rendelkezésre. Az olyan kézi számlákat, melyek ÁFA tartalma 500 ezer vagy azt meghaladó összeg, egy napon belül le kell jelenteni a NAV felületén manuálisan.
Egy másik fontos tudnivaló, hogy a számla lejelentés (a továbbiakban is) csak a vevő adószámával lehetséges. Ez már nem csak az online számlázó rendszer fejlesztőjét, de a felhasználókat is érzékenyen érintheti, ugyanis most már minden vevőhöz rögzíteni kell a 8 jegyű adószámot. Célszerű tehát az év első felében kiegészíteni a vevői adatbázist.

TOVÁBBI SZIGORÍTÁSOK 2021-TŐL
 
Jövő év januárjától már nem csak a "belföldön nyilvántartásba vett adóalany" számára kiállított számla lesz lejelentés köteles, hanem minden számlaadásra kötelezett ügylet esetében élni kell a bejelentéssel. Vagyis a magánszemélyeknek kiállított számlákkal is bővül a lejelentendők köre. Szerencsére ilyen esetben a személyes adatokat (név, cím) nem kell megadjuk.

MI A TEENDŐ EZZEL KAPCSOLATBAN ?
Ezt az adatszolgáltatást minden vállalkozás saját maga kell, hogy teljesítse.

Számlázó programmal már rendelkező vállalkozások
Azon vállalkozók, akik már használtak számlázó programot, - egyeztessenek a program kezelőjével, vagy programozóval, hogy az értékhatár miatti változást július 1-től figyelembe veszi-e a program az adatszolgáltatás teljesítésénél. Ezt a beállítást az online számlázó programok követni fogják.

Számlázó programmal még nem rendelkezem
A kiállított számla mennyiségtől ( és a számlatételek mennyiségétől) függően mérlegelni kell, hogy ezt az adatszolgáltatást a számla kibocsátását követően a NAV online-számla rendszerén manuálisan feltöltve, vagy az arra alkalmas számlázó program használatával automatikusan végeztetjük el.
Tapasztalatunk szerint a kézi adatrögzítés rendkívül nehézkes és időigényes, a hibás adatszolgáltatás kockázata is magasabb.
Bárhonnan is nézzük, - aki még nem eddig nem tette meg – most érkezett el egy számlázó program beszerzése.

Mit kell, hogy tudjon ez a program ?

- Tudjon akár azonnal – a jogszabályoknak megfelelő- számlát kiállítani (nyomtatni)

- Tudjon adatok online továbbítását a NAV felé.

Néhány plusz szolgáltatás, amit jó, ha tud a program:              

- Kommunikáció, könyvelői hozzáférés

- Készlet nyilvántartás

- számlák automatikus küldése a partnerek felé

- statisztikák, kimutatások lekérdezése

 
Van ilyen program ?
Igen, számtalan számlázó program található a piacon, de körültekintően kell eljárni a megrendeléskor. Minden vállalkozás a saját igényeihez kell, hogy optimalizálja a számlázó programot.
Számos ingyenesen is hozzáférhető megoldást találtunk és teszteltünk. Mivel az adatszolgáltatáshoz internet kapcsolat szükséges  - elsősorban az online számlázókat tudjuk ajánlani.

NAV Online számlázó felülete (ingyenes, felhő alapú kevés funkcióval)

- Számlázz.hu ( 1-2 eFt/hó, felhő alapú,több funkció, adatátadás a könyvelőprogramnak)

- Billingo.hu (1 eFt/hó,felhő alapú, több funkció

- bizxpert.hu ( ingyenes, felhő alapú, több funkció, készlet kezelés, választható számlakép, adatátadás.)

Mi a bizxpert megoldását javasoljuk, elérhetősége : https://www.bizxpert.hu/
 
Mi a teendő, ha már beszereztem a programot ?
Mindenképpen vegye fel a kapcsolatot könyvelőjével, mert be kell állítani, el kell végezni:

- az online számla regisztrációját

- számlázó program összekötését a NAV online adatszolgáltatásához

- számlázó program használatának bejelentését a NAV felé

- esetleges könyvelői hozzáférés beállítását
 

Kérjük, hogy ne várjon az utolsó pillanatig, keresse irodánkat és alakítsuk ki közösen az adatszolgáltatás feltételeit !
 
Séra Ferenc
ügyvezető

new-item-last-login