Az egyszerűsített foglalkoztatásról

Az egyszerűsített foglalkoztatásnak vannak korlátai, tehát érdemes áttekinteni még most, hogyan állunk ezzel. Szabálytalan egyszerűsített foglalkoztatás egyenlő a bejelentés nélküli alkalmazott foglalkoztatásával

Az egyszerűsített foglalkoztatásról
Lassan közeledik az év vége, fontos lehet áttekinteni, mennyi kerete maradt még a munkáltatónak az egyszerűsített foglalkoztatás alkalmazására.
Vannak e foglalkoztatásnak korlátai. Szabálytalan egyszerűsített foglalkoztatás egyenlő a bejelentés nélküli alkalmazott foglalkoztatásával, ami igen súlyos következményekkel járhat.
A munkáltató és a munkavállaló között összesen legfeljebb
 öt egymást követő naptári napig
 egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig
 egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig
létesíthető alkalmi munkára szóló munkaviszony
Az alkalmi munkára egy naptári napon a foglalkoztatott munkavállalók létszáma nem haladhatja meg
 főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetén az egy főt
 egy főtől öt főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a két főt
 hattól húsz főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a négy főt
 húsznál több munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkavállalói létszám húsz százalékát
Az alkalmi munkára foglalkoztatható munkavállalók létszámát a tárgyév első, illetve hetedik hónapját megelőző hat havi, ha a munkáltató ennél rövidebb ideje működik, működésének egész hónapjaira eső átlagos statisztikai létszám alapján kell meghatározni.
Át kell tekinteni tehát, hogy a fenti korlát betartásra került-e, illetve az év végéig még alkalmazni szándékozott létszámmal nem lépjük-e túl a keretet.
Közeledik az alma, a körte, a szőlő betakarítási munkája. E területre mezőgazdasági idénymunkára lehet dolgozókat foglalkoztatni.
Ha a munkáltató és a munkavállaló alkalmi munkára és idénymunkára is létesít egymással munkaviszonyt, akkor ezek együttes időtartama sem haladhatja meg az évi 120 napot.


Varga Ferenc
adótanácsadó

new-item-last-login