Tizenkétmillió forintra nőhet a legkisebb vállalkozások áfa-mentessége

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei döntöttek arról, hogy támogatják a magyar kormány azon kérését, amely a kisvállalkozásoknak jelentős adócsökkentést és egyszerűsítést biztosíthat, jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

A döntés értelmében akár már jövőre négymillió forinttal, 12 millió forintra emelkedhet az általános forgalmi adót érintő mentesség felső összeghatára a legkisebb vállalkozásoknál.

A miniszter szerint több mint 600 ezer adózónak jelenthet könnyebbséget, ha az alanyi áfa-mentesség jelenlegi nyolcmillió forintos felső határa tizenkétmillió forintra nő. Az összeg megegyezik a kisadózó vállalkozások (kata) bevételi határával, hiszen a kedvezményes adózás határa ott is évi tizenkétmillió forint.

 

A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy 2017-től a legkisebb vállalkozások versenyképességének ösztönzése érdekében a kormány az addigi duplájára emelte a kata bevételi értékhatárát, így most már azok a vállalkozások is választhatják ezt az adómódszert, amelyek havonta egymillió forint bevételre tesznek szert.

A bevételi értékhatár emelése a katát választó kisvállalkozások - az eddig is minimálisnak tekinthető - adóadminisztrációját tovább csökkenti.

 

A 12 millió forintos alanyi áfa-mentesség ugyanis a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintetteknek nem kell áfa-bevallást kitölteniük, vagyis egy évben egy alkalommal, 10-15 perc alatt letudhatják a hatósággal szembeni elszámolási kötelezettségüket.

 

 

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login