Tájékoztatást adott ki az NGM a pénztárgépekkel kapcsolatban

Az NGM tájékoztatója alapján rövid összefoglaló a pénztárgépekkel kapcsolatos legújabb tudnivalókról.

Tájékoztatást adott ki az NGM a pénztárgépekkel kapcsolatban
A jelenleg üzemelő online pénztárgépek szoftverének frissítését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végzi online, a kasszák tulajdonosainak, üzembentartóinak semmilyen kötelezettségük nincs és egy forintjukba sem kerül.
Az aktívan üzemelő 167 488 kiskassza tulajdonosa gyakorlatilag észre sem veszi majd a változást, hiszen a szoftverfrissítést a NAV távolról, éppúgy online módon végzik el, mint ahogy a forgalmi adatok is online érkeznek a hivatalhoz.
Az úgynevezett számítógép alapú nagykasszánál viszont kétoldalú szoftverfrissítésre van szükség. A NAV automatikusan elvégzi a jelenleg 36 127 számítógép alapú pénztárgép adóügyi ellenőrző egységének a frissítését, de itt az egyéb funkciók miatt nem kizárt, hogy a gyártó, forgalmazó frissítésére is szükség lehet.
Az NGM tájékoztatója szerint 2016.09.30-tól nem bővül a kötelező pénztárgépet használók köre, a rendelet módosítása előkészítés alatt van.
Így csak 2017.0.01-től bővül a kör, ettől az időponttól a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenység, a gépjárműalkatrész kiskereskedelem, a motorkerékpár, alkatrész kereskedelem, a plasztikai sebészeti tevékenység, a diszkó, táncterem működtetése, a textil, szőrme mosás, tisztítás, vegytisztítás, vasalás. a masszázsszalonok, fogyasztó- és karcsúsító szalonok, fitnesz-, testépítő klubok, valamint a taxisok és a pénzváltók csak online pénztárgéppel kiállított nyugtát adhatnak.


Varga Ferenc
adótanácsadó

new-item-last-login