Szigorítások várhatók az Art. módosításában a külföldi bankszámlák tekintetében

Be kellene jelenteni a cégek külföldi bankszámláit, meghatározott esetekben adófizetési biztosítékot kellene fizetni, és számos más szigorítást tartalmaz az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról benyújtott törvényjavaslat adózás rendjét érintő része.

Legfontosabb változás, hogy a gazdasági társaságok számára kötelező lesz a külföldi bankszámlák bejelentési kötelezettsége az adóhatósághoz. Be kell jelenteni a gazdasági társaság külföldi pénzintézetnél vezetett valamennyi érvényes számlaszámát, a számlát vezető külföldi pénzintézet nevét, valamint a számla megnyitásának és lezárásának napját. 

 

Az adóhatóság 600 ezer forint mulasztási bírsággal sújthatja azt a vállalkozást, aki ezt a bejelentési kötelezettségét késedelmesen, hiányosan vagy egyáltalán nem teljesíti. Sok cég alkalmazta azt a megoldást az inkasszó elkerülése érdekében, hogy külföldön nyitott bankszámlát és oda kérte az utalásokat. A külföldi bankoknak is van jelentési kötelezettségük, azonban az lassabban érkezik meg Magyarországra.

 

A bejelentési kötelezettségnek 2018. január 31-éig kell eleget tenni egy formanyomtatványon.

 

 

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login