Agrárkamara: kibővített kedvezmények az idei tagdíjbevallási időszakban

Kedvezményesen rendezhetik elmaradt tagdíjaikat az agrárkamarai tagok az idei bevallási időszakban, valamint megszüntethetik tagságukat azok a vállalkozások, amelyek alapító okiratában szerepel ugyan a mezőgazdasági tevékenység, de nem folytatnak tényleges agrárgazdasági tevékenységet, közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke sajtótájékoztatóján. Győrffy Balázs elmondta: a NAK-nál a tagdíjbevallási időszak június 1-től július 15-ig tart, a tagdíj megfizetésének határideje pedig július 31. Hozzátette, hogy a tagság igényeit figyelembe véve a tagdíjfizetési szabályokban évről évre új, a tagok számára kedvező változtatásokat vezetett be a NAK. A kedvezmények az idén tovább bővülnek.

Példaként említette, hogy ez évtől azok a tagok, akiknek agrárgazdasági tevékenységből származó nettó árbevétele nem éri el a teljes árbevételének 33 százalékát - külön kérelem esetén az 50 százalékát -, kérhetik, hogy a tagdíjfizetési osztályba sorolás csak az agrárgazdasági tevékenységből származó árbevétel alapján történjen. A kedvezmény eddig 20 százalékos aránynál, külön kérelem esetén 25 százaléknál járt. Az idén is él az a tavaly bevezetett kedvezmény, hogy nem kell bevallást tennie annak a mintegy 150 ezer őstermelőnek, akiknek előző évi árbevétele nem érte el a 600 ezer forintot. A kamara elnöke emlékeztetett: a NAK küldöttgyűlése idén májusban határozott arról, hogy ha a tagságra kötelezett vállalkozás nem végez tényleges agrárgazdasági tevékenységet és ez év július 31-ig megszünteti tagságát, mentesülhet a tagjegyzékbe való bekerülés évét megelőző években esedékes tagdíj megfizetése alól.

 

A küldöttgyűlés arról is döntött, hogy július 31-ig ismételten megnyílik a 2013-2016-os évekre a tagdíjalap arányosításának lehetősége, ez azt jelenti, hogy adott esetben akár több millió forintos tagdíjtartozást felhalmozó tagok néhány ezer forint tagdíj megfizetésével rendezhetik kötelezettségeiket. Kérdésre elmondta: a NAK évente mintegy 5 milliárd forint tagdíjbevétellel kalkulál.

 

Forrás: www.online.kpr.hu

new-item-last-login